Vučić razgovarao s američkim senatorima: Pojavilo se i pitanje odnosa sa BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu s američkim senatorima Odbora za spoljne poslove Chrisom Murphyjem i Jeanne Shaheen, te senatorom Tomom Tillisom čija je nadležnost Odbor za oružane snage, gdje je razgovarao o bilateralnoj saradnji, europskim integracijama Srbije, situaciji u regiji i europskim integracijama Srbije.

Iz Ureda srbijanskog predsjednika napominju da je Vučić istaknuo da je unapređenje saradnje sa Sjedinjenim Državama jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Srbije.

Vučić je u povodu krize u Ukrajini istaknuo opredijeljenost Srbije za poštivanje načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke neovisnosti država, o čemu svjedoči i glasovanje Republike Srbije u Generalnoj skupštini UN-a i drugim međunarodnim tijelima.

Govoreći i o situaciji u regiji, Vučić je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i Republike Srpske unutar BiH.

– Za Srbiju je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i jačanje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije, poručio je Vučić.

U tom kontekstu Vučić je kao primjer uspješne regionalne saradnje naveo inicijativu “Otvoreni Balkan” koja ima za cilj daljnji razvoj regije i podizanje životnog standarda svih njenih građana.

Američki senatori čestitali su Vučiću pobjedu na prošlim predsjedničkim izborima. Vučićev kabinet istaknuo je važnost saradnje Srbije i SAD-a, ističući da bi unapređenje odnosa dviju zemalja dovelo do jačanja gospodarske i političke suradnje.