Vučić razgovarao s Erdogan o situaciji u regionu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarali su telefonom o situaciji u regiji, a turski predsjednik potvrdio je da u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine.

Vučić je izrazio očekivanje da će Erdogan i Turska nastaviti podržavati dijalog Beograda i Prištine kao jedini način na koji Srbija može riješiti osjetljivo pitanje Kosova.

Pres služba predsjednika Srbije objavila je da je Vučić izrazio saosjećanje žrtvama požara koji su poharali tursku obalu i izrazio spremnost Srbije da u okviru svojih mogućnosti pomogne u zaustavljanju vatre i otklanjanju njezinih posljedica.

Zahvalivši mu na prijateljskoj podršci, Erdogan je rekao da turske vlasti čine sve za njihovu sigurnost, znajući da mnogi srpski turisti borave u tamošnjim odmaralištima.

Dvojica državnika su konstatovala da su bilateralni odnosi Srbije i Turske na visokom nivou, posebno njihova ekonomska saradnja, izrazivši nadu da će ona, uz postojeće mogućnosti, značajno napredovati.

Vučić i Erdogan razgovarali su i o raznim globalnim pitanjima vjerujući da će im okolnosti uskoro omogućiti da se sastanu i nastave sadržajne razgovore.

Vučić je pozvao Erdogana u posjetu Srbiji, što je šef turske države prihvatio i potvrdio da će da posjeti Srbiju.