Vučić sa njemačkim ministrom: BiH opet tema u Beogradu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom odbrane Njemačke Borisom Pistoriusom u Beogradu, poslije čega je poručio da su saglasni oko toga da su mir i stabilnost od presudnog značaja za sve u regionu i Evropi i da nikome nije u interesu nestabilnost.

– Dao sam riječ da Srbija nikoga neće iznenaditi vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, kaže Vučić. Čuvaćemo stabilnost, moja riječ znači više nego mnogi potpisi u regionu i Evropi, ističe on.

Vučić je izjavio, poslije sastanka sa Pistoriusom, da je razgovor bio otvoren i iskren sa obje strane, “bez rukavica”, i poručio da će Srbija čuvati stabilnost u region.

– Što se tiče RS i BiH ponovio sam nešto što svi znate, a to je da poštujemo teritorijalni integritet BiH, i nikada ga nije dovodila u pitanje. Kao što nije dovodila u pitanje integritet RS u okviru BiH – rekao je predsjednik Srbije.

– Govorili smo o stabilnosti u regionu i potrebi da imamo različito viđenje, posebno u odnosu prema Kosovu. Saglasni smo da su stabilnost i mir od presudnog značaja, ne samo za ljude na Zapadnom Balkanu, već i, rekao bih, u cijeloj Evropi, i da nikome nije u interesu bilo kakva eskalacija i nestabilnost – rekao je Vučić u obraćanju na zajedničkoj konferenciji za Pistoriusom.

Vučić je istakao da je tačno da je, kako je Pistorius rekao, dao riječ da Srbija nikoga neće iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, već će čuvati stabilnost.

– A moja riječ, inače, znači mnogo više nego mnogi potpisi koje sam gledao kako u regionu, tako i u Evropi. To je od našeg velikog i ogromnog interesa – rekao je predsjednik Srbije.

– Јer, kada vodite razgovor u rukavicama, niste uvijek sasvim sigurni ni šta ste čuli, ni šta ste rekli. Zahvaljujem se gospodinu Pistoriusu na posjeti Republici Srbiji. Njemačka je za našu zemlju najvažniji ekonomski partner – rekao je Vučić.

Sastanku predsednika Srbije i njemačkog ministra prisustvovali su srpski ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović i drugi predstavnici Vojske Srbije, kao i ambasadorica Njemačke u Srbiji Anke Konrad.

Pistorius je došao u Beograd iz Sarajeva, a prije dva dana boravio je i u Prištini gdje se sastao za zvaničnicima Kosova.

On je zatražio da se uskoro ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Pistorius je rekao, povodom odredbe ukidanja dinara na Kosovu, da Priština ima pravo da sprovodi svoje “zakone”, ali da je potrebna adekvatnija komunikacija.