Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Skoplju da će sutra biti objelodanjeno novo ime regionalne inicijative do sada poznate kao “Mini Schengen”, pritom istaknuvši još važnijim potpisivanje tri sporazuma koji će, dodao je, donijeti promjene na bolje u regiji.

“Za nas je veoma važna posjeta Skoplju i odnosi koje imamo, kako bilaterano sa Sjevernom Makedonijom, tako i odnosi sa Skopljem i Tiranom i dalje unapređivanje u planovima programima i idejama i razvoju inicijative Mini Shengen. Sutra ćete čuti pravo ime i kako će se u budućnosti nazivati ta inicijativa”, rekao je Vučić novinarima nakon što je doputovao u dvodnevnu posjetu Skoplju gdje će se sastati s Edijem Ramom i Zoranom Zaevom u okviru inicijative “Mini Schengen” i sudjelovati sutra na regionalnom ekonomskom forumu u organizaciji gospodarskih komora tri zemlje.

Naglasio je da je suština inicijative puno važnija i da se radi o tri sporazuma – jedan se odnosi na ubrzanje protoka robe i usluga između tri zemlje, drugi zajedničku akciju u slučaju prirodnih nepogoda i katastrofa, a treći stvaranje jedinstvenog tržišta rada.

“Važno je da uspostavljamo Balkan bez granica, jer tako možemo da postižemo najbolje rezultate”, poručio je predsjednik Srbije, javlja Tanjug.

Upitan o situaciji u Bosni i Hercegovini, Vučić je rekao da je sinoć razgovarao s Miloradom Dodikom i da će se vidjeti s vodstvom RS-a 4. avgusta, prije obilježavanja akcije “Oluja” u Busijama.

– Onaj ko je mislio da odluke mogu da budu usmjerene protiv interesa jednog naroda, čini mi se da nije donio dobro nijednom narodu. U svakom slučaju, razgovaraćemo i nadam se da će ljudi u BiH naći načina da prevaziđu probleme i sačuvaju mir – kaže Vučić.