Vučić: Srbija nema velikosrpske aspiracije prema Crnoj Gori

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je “logično” očekivati ​​nemire na Cetinju prije dolaska mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i čestitao crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću što je pokazao da država ima alate i da može provesti u djelo ono što je namjerila da uradi. Poručio je i da Srbija nema nikakve velikosrpske aspiracije prema Crnoj Gori.

“Najavljivane su tenzije, protesti protiv ustoličenja, partijski organizovani skupovi. Cetinje je mjesto u kojem je 90 odsto stanovništva orijentisano protiv Srpske pravoslavne crkve, gdje postoji izražena mržnja prema svima koji pripadaju nekim drugim narodima sem crnogorskom, čak ne bih rekao da je to stvarna mržnja, već ona indukovana od strane djela političara u Crnoj Gori. Bilo je logično očekivati sve ovo što se zbivalo”, rekao je Vučić za TV Prva komentarišući nerede na Cetinju uoči ustoličenja mitropolita crnogorko-primorskog.

“Vlada promijenila odluku preko noći”

Vučić je rekao i da mediji u Srbiji nisu pogriješili kada su prenijeli informaciju da je otkazano ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, već da je Vlada Crnu Goru u toku noći promijenila svoju odluku.

“Bilo je tačno da nije trebalo da se održi ustoličenje, onda je oko 1 sat ta odluka konačno promijenjena, jer su patrijarh i mitropolit insistirali da se ustoličenje održi. Dobro je da je odluka promijenjena i čestitam gospodinu Krivokapiću što je pokazao da država ima instrumente i da može da sprovede u djelo ono što je namjerila da uradi”, kazao je on.

“Zasluge Vlade CG”

Predsjednik Srbije rekao je da su sve zasluge za ustoličenje na Cetinju pripisane crnogorskoj vladi, dok je srpska policija samo prikupljala informacije i dostavljala ih nadležnim tijelima.

“Vladi Crne Gore je sve otežano, jer oni imaju dihotomnu vlast – Vladu i predsjednika – a jedan dio izvršne vlasti bio je na Cetinju i nije bilo jednostavno provoditi mjere. Siguran sam da je premijer Krivokapić imao problema unutar same policije zbog kadrova koji su ostali, ali uspeo je da izgura”, naveo je Vučić.

Komentirajući primjedbe da crnogorska policija nije dovoljno reagirala na nemire na Cetinju, Vučić je rekao da “policija ne želi uvijek reagirati odmah” te da je to bio slučaj tijekom prošlogodišnjih prosvjeda protiv kovid mjera u Srbiji kada je policija primijenila silu tek kada su, kako je rekao, demonstranti ušli u Skupštinu.

Vučić je optužio bivšu vlast u Crnoj Gori da je željela da odvoji Mitropoliju crnogorsku-primorsku od Srpske pravoslavne crkve i proglasi je Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, kako bi vremenom “Srbi asimilisali i nestali”.

“Srbija nema velikosrpskih aspiracija prema CG”

Poručio je i da Srbija nema nikakve velikosrpske aspiracije prema Crnoj Gori, već da Beograd želi najbliže, najbolje i bratske odnose sa tom zemljom i da će učiniti sve da tako bude uprkos svim poniženjima.

“Sad se obraćam Milu Đukanoviću i drugima – Nemamo i nikada nismo imali namjeru bilo koga da pokoravamo. Ni ti, ni bilo ko drugi nećete pokoravati Srbiju, nećete vladati zemljom na sve moguće načine, preko kriminala, policijskih, političkih struktura, funkcionera u obavještajnim strukturama”, kazao je on.