Vučić: Sutra sastanak sa Schmidtom, u nedjelju s Dodikom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se u nedjelju, 12. septembra, sastati s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

– Već u nedjelju ponovo ću imati razgovor sa Miloradom Dodikom i zbog sutrašnjeg razgovora sa Christianom Schmidtom i zbog predstojećeg obilježavanja Dana nacionalne zastave i srpskog jedinstva – rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Najavio je da će uskoro razgovarati s posrednikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Vučić je potvrdio da će primiti njemačku kancelarku Angelu Merkel 13. septembra i naglasio da će Srbija učiniti sve da pokaže ne samo zahvalnost, već i poštovanje prema ženi koja je 16 godina čuvala stabilnost Europe.

– Dva-tri dana nakon toga sastaću se sa turskim predsednikom Erdoganom, potom slijede razgovori sa američkim i francuskim senatorima, pa sastanak o inicijativi `Otvoreni Balkan` – naveo je Vučić.

Naglasio je da će se Srbija nastaviti boriti za mir i stabilnost regije, ali su napadi na Srbiju eskalirali nakon ustoličenja mitropolit crnogorsko-primorskog Joanikija.

Vučić je istakao da je ta patološka kampanja posebno prisutna u Hrvatskoj, kojoj smeta ekonomski jaka Srbija.

– Onda su počeli napadi stranih medija da ja preko SPC pravim `veliku Srbiju`. Sve je to dio kampanje. Nasušna je potreba onih koji vide kako Srbija jača da je napadaju, a da od Srba čine `genocidan` i najgori narod – rekao je predsjednik Srbije.