Vučić u velikim problemima: Hoće li izručiti Savčića Bosni i Hercegovini?

Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske i predsjednik Boračke organizacije RS-a Milomir Savčić, optužen za genocid u Srebrenici, nedostupan je Sudskoj policiji BiH nakon što mu je određen pritvor samo nekoliko sati po okončanju ročišta. Odluka o pritvoru donesena je, kako su naveli iz Suda, “zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak koji se protiv njega vodi te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a ne zbog opasnosti od bjekstva”.

Ali, s obzirom na to da Savčić više nije dostupan pravosudnim organima, Sud BiH je u utorak (10. augusta 2021.) donio odluku o raspisivanju međunarodne potjernice za njim. Policija do sada nema infomacija gdje se on nalazi.

Sud BiH nije proveo naredbu na vrijeme

Iz Tužilaštva BiH poručuju da odgovornost za ovaj propust nije na njima, jer je Sud BiH nakon održanog ročišta izdao naredbu za zadržavanje Savčića, ali je ona uslijedila tek nekoliko sati kasnije, nakon čega policija nije zatekla nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske na kućnoj adresi. Sud BiH nije osigurao izvršenje rješenja o određivanju pritvora, koje je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo istog dana, saopšteno je iz Tužilaštva.

Raspisivanje potjernice izazvalo je oštre reakcije u RS, od članova boračke organizacije do političkog vrha Republike Srpske. Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kaže da su Sud i Tužilaštvo BiH “određeni da vrše represiju nad Srbima”.

“Imate situaciju da se mnogi muslimani protiv kojih su, navodno, podignute optužnice, brane sa slobode, govore svašta, napadaju, osuđuju i oni se slobodno šetaju, niko ih ne dira. Odjednom se za Savčića, samo zato što je kao predsjednik BORS-a nešto rekao, određuje pritvor na način da se sklanja tužilac koji je bio Hrvat. Odjednom je to musliman koji predlaže da se odredi pritvor i Sud to prihvata. To je nevjerovatno”, rekao je Dodik za RTRS.

Konfuzija oko razloga za pritvor

Pritvor je Savčiću određen na osnovu medijskih istupa koji su se desili na dan kada je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida. To je potvrđeno i iz Tužlaštva BiH, gdje kažu da je prijedlog za određivanje pritvora podnesen Sudu BiH još 2. augusta zbog kršenja mjere zabrane komunikacije sa printanim i elektronskim medijima, koja mu je ranije bila određena rješenjem suda.

Ostalo je nejasno da li je pritvor određen zbog zabrane komunikacije sa medijima po osnovu optužnice za zločin u Srebrenici ili zbog istupa u medijima u kojima je negirao genocid u Srebrenici. Ukoliko se radi o ovom drugom, onda je nejasno kako je nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida mogao biti primijenjen retroaktivno s obzirom na to da je Savčić izjave za nekoliko medija dao na dan Inzkovog nametanja zakona, koji je stupio na snagu tek osam dana kasnije.

“Ne želim niti imam namjeru da napuštam teritoriju BiH, odnosno nemam namjeru da se ne odazivam pozivu suda”, rekao je Savčić prije dva dana na ročištu, na kojem se razmatralo određivanje pritvora. Njegov advokat Miodrag Stojanović kaže da je stav tužilaštva konfuzan.

Bez obrazloženja činjenica

“Kada se to čita, onda se vidi da je došlo do konfuzije između primjene Zakona o zabrani negiranja genocida više nego priča oko mjera zabrane. Drugo, energija Tužilaštva je trebala biti usmjerena na to koje su činjenice koje je general Savčić o svom predmetu komentarisao u javnim nastupima. A oni to nisu rekli”, rekao je Stojanović samo nekoliko sati prije raspisivanja međunarodne potjernice.

Tužilaštvo je navelo da je Savčić na dan nametanja izmjena Krivičnog zakona u nekoliko medija komentarisao zločin u Srebrenici, negirao činjenice i pozivao se na neutvrđene podatke, koji mogu utjecati na učesnike u procesu koji se vodi protiv njega.

“Još nemate niti jedan predmet, niti jednu sudsku odluku, u vezi s ovim zakonom o genocidu. Ko je taj koji će reći, ja znam kako će to teći. Ja sam dovoljno ozbiljan da kažem da u ovom trenutku ne znam. Ne kažem da će neko biti kriv, ali da će biti procesuiran, da. O tome mi razmišljamo”, kaže advokat Stojanović za „Deutsche Welle“.

Trenutno nije poznato gdje se nalazi Milomir Savčić. Iz Granične policije BiH potvrđeno je da nije evidentiran njegov prelazak na nekom od graničnih prijelaza. Ipak, neki mediji već su prenijeli da se Savčić najvjerovatnije već nalazi u Srbiji. Iako Srbija i BiH imaju sporazum o saradnji i izručenju lica, on je i do sada bio samo mrtvo slovo na papiru. Prema podacima BIRN-a, 50 osoba koje su optužene pred Sudom BiH, trenutno se nalazi izvan zemlje.

Podsjećamo, postupak protiv nekadašnjeg komandata Vojske RS Milomira Savčića vodi se od juna 2020. Tereti se da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe. Optužnica je podignuta u januaru ove godine, a Savčić se po svim tačkama izjasnio da nije kriv, navodeći da u tom periodu nije ni bio na teritoriji Srebrenice.

Postavlja se pitanje hoće li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izručitili Milomira Savčića Bosni i Hercegovini, piše Slobodna Bosna.