Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

“Veoma dobar razgovor sa kancelarkom. Bilateralni odnosi Srbije i Njemačke u usponu, a Srbija izražava zahvalnost Angeli Merkel za njen doprinos miru i punoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana”, napisao je Vučić na svom profilu na Insgtagramu.

Posjetimo da je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas telefonski razgovarao sa Merkel.

Zanimljivo je da su se ti razgovori održali samo dan nakon zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a, na kojem je postalo jasno da će Nijemac Christian Schmidt biti novi visoki predstavnik u BiH.

Vlasti Republike Srpske i Rusije snažno se protive imenovanju Schmidta i pozivaju na zatvaranje OHR-a. Međutim, Vučić već dugo ima umjeren stav prema ovom pitanju i jasno je dao do znanja da ne namjerava pokvariti odnose s moćnom Njemačkom.

U službenoj izjavi s današnjeg sastanka Vučić i Merkel ne spominju da su govorili o Schmidtu. Naprotiv, uglavnom se razgovaralo o ekonomskoj suradnji, a Vučić je također pozvao Merkel da posjeti Srbiju.

Sama činjenica da izboru šefa OHR-a nije pridao nikakav značaj, dan nakon što je to bila udarna tema zbog sjednice Vijeća sigurnosti, te tople riječi koje je uputio Angeli Merkel na svom Instagramu, govore da Vučić neće podržati Dodikovo protivljenje imenovanju Nijemca.

Vučić je time jasno distancirao svoju politiku od Dodikove kada je riječ o ovom veoma važnom pitanju.