Vučić za FT: Tražio sam od Dodika da ne formira vojsku – prihvatio je

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za londonski Financial Times da Srbija unatoč pritiscima neće ugroziti svoje nacionalne interese pridruživanjem zapadnim sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Aleksandar Vučič je u intervjuu za FT rekao da Beograd neće “izabrati stranu” unatoč pozivima Europske unije zemljama kandidatima da svoju vanjsku politiku usklade s Bruxellesom, uključujući sankcije Rusiji i njezinom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Priča se o biranju strana. Ne, mi imamo sopstvenu stranu, interese Srbije. Devetnaest NATO zemalja nas je bombardovalo (1999.) i uvelo nam sankcije”, rekao je Vučić.

FT piše da je bombardiranje Srbije bilo intervencija za okončanje “krvavog rata na Kosovu između Jugoslavije i separatista, etničkih albanskih militanata”.

Srbija, kandidat za članstvo u EU, već dugo ima jake političke, ekonomske i sigurnosne veze s Rusijom, koja je također opskrbljuje plinom i podržava Beograd u nepriznavanju neovisnosti Kosova, piše FT.

“Imamo neku vrstu zaštite (od Rusije). Šta (zapadne zemlje) žele? Da ostavimo sve naše nacionalne interese jer neko želi nešto za sebe”, rekao je Vučić, aludirajući na Ukrajinu i želju Zapada da se jedinstveno odgovori na rusku invaziju.

Vučić je dodao da Srbija nikome nije uvela sankcije jer državni vrh ne vjeruje da bi to išta promijenilo.

“Možete pritiskati i primoravati Srbiju, ali ovo je naše iskreno mišljenje”, rekao je.

Prema FT-u, njegove izjave sugeriraju da će Beograd ostati blag prema Rusiji i Kini, unatoč pritiscima iz Bruxellesa.

Čelnici EU javno su naglasili da vide Srbiju kao buduću članicu bloka, ali su privatno izrazili rastuću frustraciju vezama Beograda s Moskvom i Pekingom. Međutim, strahuju da oštar stav prema Beogradu neće ići u prilog Rusiji i Kini, piše FT.

Vučić: Nedavna kupovina oružja – da se očuva stabilnost

Nedavna kupovina Srbije kineskog protivvazdušnog raketnog sistema FK 3 takođe je izazvala nezadovoljstvo jer se Zapad plaši da bi to moglo dati veći uticaj Pekingu.

Iako posjedovanje kineskog oružja nije protivno propisima EU, ono otežava ili onemogućava učešće u zajedničkim odbrambenim projektima ili vježbama EU zbog nekompatibilnih sistema i zabrinutosti da Peking na neki način može da nadgleda bilo kakvu upotrebu svog oružja.

Vučić je rekao da je nedavna kupovima oružja, uključujući i francusko i tursko, dio napora da se očuva stabilnost jer su i susjedne zemlje kupovale oružje.

“Obavijestili smo sve naše zapadne partnere, uključujući i SAD, o toj nabavci 2018. godine. Konačan ugovor smo potpisali 2019. i oni su sve znali o tome”, rekao je Vučić i dodao da sistem još nije u upotrebi te da ga neće koristiti niko osim Srbije.

Tražio sam od Dodika da ne formira vojsku – prihvatio je

Istakao je da Srbija mora da riješi pitanje Kosova, gdje su tokom prošle godine porasle tenzije oko dogovora o registarskim tablicama za vozila.

FT podsjeća da je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, što pored Beograda ne priznaju ni Kina i Rusija.

Srbija tenzije mora da kontroliše i u BiH koje raspiruje član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kog Vučić podržava, dodaje se.

Vučić je rekao da je pozvao Dodika da ne formira vojsku i da umiri secesionističke planove, što je ovaj, prema Vučićevim riječima, prihvatio.

Predsjednik Srbije je istakao da “mnogo igrača” ima interes u destabilizaciji Zapadnog Balkana, ali da je on liderima EU rekao da će Srbija pokušati da održi mir u regionu.