VUČIĆEV TABLOID RIGA VATRU: “Izetbegović traži od Bidena da ukine Republiku Srpsku”!

Čelnik SDA Bakir Izetbegović pozvao je na izmjenu Ustava Bosne i Hercegovine, na ukidanje kantona i entiteta. Očekuje i predanost nove američke administracije ustavnim promjenama, koje vode ka jednom predsjedniku i vladi Bosne i Hercegovine, piše beogradski tabloid Informer na naslovnici.

Beogradski portal koji kontrolira Vučić, piše da izjave šefa SDA potvrđuju da Bošnjaci nisu napustili takozvanu građansku BiH, u kojoj će dominirati, s čime se RS ne slaže.

– Novogodišnja lista želja Bakira Izetbegovića i neutemeljena tvrdnja da je stopa smrtnosti u Republici Srpskoj veća od korone nego u Federaciji – ukratko ovo je sažetak konferencije za novinare od šefa SDA, piše Informer, ističući da je Izetbegović napao Vijeće ministara, Milana Tegeltiju, te nije poštedio ni Dragana Čovića ni ruskog veleposlanika u UN-u…

Izetbegović najviše smatra bahatost člana i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, misleći na njegov nastup pred veleposlanicima Vijeća sigurnosti UN-a.

Informer piše da nije bahatost i skandal za Izetbegovića kada se dva člana predsjedništva odbiju sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova. Prema njegovom mišljenju, to je patriotizam i odbrana države. Kaže da bi bilo lakše riješiti migrantsku krizu, europski put, ekonomsku situaciju, samo da se odmakne od postojeće ustavne strukture, jer su entiteti i kantoni zastarjeli relikt rata.

– Moramo dobrovoljno restrukturirati zemlju koja se neće temeljiti na ratu i etničkim podjelama. Je li to moguće ili će to ostati puka želja u Deklaraciji SDA? Mislim da je moguće – citira Informer Izetbegovićev stav, uz ciničan komentar da ustavne promjene kojima se briše i najmanja nadležnost Republike Srpske nisu ništa drugo do neispunjena želja Bakira Izetbegovića.

Nikada ne možemo govoriti o smanjenju ovlasti Republike Srpske, a posebno da RS ne postoji. Dakle, Daytonska BiH je jedini model i samo na taj način može opstati, a sve ostalo je avantura koja dovodi do propasti Bosne i Hercegovine, a Republika Srpska će uvijek biti – Informer citira riječi glasnogovornika Dodika Radovana Kovačevića.

Informer dalje piše da su Hrvati već odavno prepoznali namjere SDA i probosanskih stranaka da kamufliraju namjeru stvaranja BiH u kojoj Bošnjaci dominiraju govoreći o građanskoj državi.

U zadnje vrijeme potpuno otvoreno se govori od Bakira Izetbegovića i ostalih tzv. probosanskih snaga da treba stvoriti građansku državu, kako se građani ne bi sputavali, a u osnovi trebalo bi postići Bošnjačku dominaciju. Očito postoji namjera na sceni da se učini nešto što je nečija ‘babo’ započelo, ali imamo dovoljno snage da to spriječimo – citira Informer riječi predsednika FBiH, Marinka Čavare..