Vučićevi mediji ponovo zabrinuti: “Počinje ofanziva na Republiku Srpsku, predvodit će je evropska sila a pomagat će joj Biden”

Intervju kojeg je dao visoki predstavnik Valentin Inzko za Federalnu televiziju i u kojoj je “izrčito istakao” da se je očekivano jače angažovanje međunarodne zajednice na “sređivanju stanja” u BiH izazvao je niz reakcija u Srbiji.

Tako danas srbijanski tabloid “Alo”, blizak režimu Aleksandra Vučića, donosi tekst aramantnog naslova “INCKO POTVRDIO! Misija – uništiti Srbe! Počinje ofanziva na Republiku Srpsku, predvodiće je evropska sila a pomagaće joj Bajden!”

Između ostalog “Alo” navodi sljedeće:

“Mislim da će sada doći do preokreta i većeg angažmana Nemačke i to će biti na dobrobit i BiH i Balkana”, kazao je Incko u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV).

On je ovo izjavio nakon što su se pojavila nagađanja da će ga na mestu visokog predstavnika početkom naredne godine naslediti konzervativni nemački političar Kristijan Šmit, a on bi trebao da predvodi pojačane napore da se uklone blokade koje već godinama sprečavaju svaki napredak u BiH, prenela je Hina.

Da li će Srbi moći da se odupru napadima Nemačke i Bajdena?

Incko nije direktmno potvrdio da će ga naslediti Šmit, ali je kazao kako je definitivno potrebna “robusna politika” međunarodne zajednice u BiH.

Optimista je da će se to dogoditi i zbog činjenice da dužnost predsednika SAD uskoro preuzima Džo Bajden, a on i nemačka kancelarka Angela Merkel dele slično viđenje stanja u BiH.

“Sada imamo novu konstelaciju: Bajden odlično poznaje Balkan, bio je u BiH tokom rata, a Angela Merkel s njim ima jako dobre odnose i to bi mogla biti dobitna kombinacija”, kazao je Incko.

Naveo je i da je već pripremio predlog zakona kojim bi se u BiH zabranilo negiranje genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice. Predlog je sačinjen po uzora na onaj koji ima Austrija i koja strogo sankcioniše negoranje holokausta.

Taj će prijeldog biti proslijeđen na razmatranje i usvajanje parlamentu BiH početom siječnja. Ne bude li to moguće, Inzko je najavio kako će se nakon toga “razmišljati o daljim koracima” čime je naznačio kako postoji mogućnost da on takav zakon nametne koristeći svoje ovlasti.