VUK JEREMIĆ OTKRIO ZAŠTO JE SA DODIKOM PREKINUO KONTAKTE: “Razočarao me je… ali neću se pridružiti zahtjevima za ostavku zbog ikone…“

Bivši srbijanski ministar vanjskih poslova i predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić komentirao je trenutnu “aferu ikona”. Nije tajna da sam nekada bio u dobrim odnosima s Miloradom Dodikom, rekao je Jeremić na početku svog govora na Facebooku.

“Dok sam bio ministar vanjskih poslova Srbije mnogo sam mu puta bio dužan i dobio sam bezbroj kritika zbog njegove bliskosti s njim – u Beogradu i inozemstvu, to je moja dužnost. Od prije nekoliko godina više nisam dobivao pozivnicu za ceremoniju Dana Republike Srpske, a on je prestao odgovarati na moje pozive i SMS poruke. Bilo je jasno da je zbog blizine Aleksandra Vučića odlučio prekinuti kontakt sa mnom”, rekao je.

Razočarao me, ali pokušao sam to opravdati Vučićevim brutalnim monopolom i zahtijevao da Republika Srpska bude u dobrim odnosima s vladom u Beogradu, plus iz poštovanja prema starom prijateljstvu, izbjegava kritizirati Dodika zbog njegovih grešaka i ispada.

“Međutim, nisam to mogao osjetiti, jer sam se užasnuo zbog zabune koju mi ​​je dopustio, a i zbog sebe i naših ljudi. Naravno, ovo je bio skandal koji uključuje dragocjenu pravoslavnu ikonu, koju je prije nekoliko dana dao kao službeni poklon Sergeju Lavrovu tijekom službenog posjeta BiH ”, napisao je Jeremić.

Nema sumnje da je ikona bila problematična – ruska vanjska politika ne bi odlučila bez ozbiljnog ispitivanja odlučno distancirati one koji su bliski Moskvi. i operi ruke, nastavio je.

“Ako neko smisli način da prevari Dodika i Lavrova na jesen, skrenite međunarodnu pozornost na pitanja vladavine zakona u Republici Srpskoj i Donbasu, šteteći tom odnosu. Između klasične pravoslavne i državne crkve, u krajnjoj dilemi tradicionalnog saveznika, toga se teško mogli sjetiti. Ne bih sudjelovao u zahtjevu da Dodik podnese ostavku. ” osveta izbornog sustava i zakona BiH, kao i trenutne okolnosti, ne mislim da će to biti za nacionalne interese nas u ovom trenutku “, rekao je.

Ali ako je ovo preokret vrhunski nered – da, nastavlja, i netko je odgovoran za to.
“To znači da se netko s visokom decentralizacijom moći suočava s posljedicama transparentno i da se nađe pod utjecajem zakona.” Sve manje od toga bilo bi uvreda za Republiku Srpsku, nedostojno za naš narod i povijesni odnos koji imamo s Rusijom “, zaključio je Vuk Jeremić.