Vukanović: Dodik prvo kaže da hodže arlauču, a sad mu je Erdogan brat

Na početku današnje sjednice, Narodni poslanik u Skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović poslao je oštre poruke svojim kolegama na račun vladajuće koalicije koju predvodi SNSD.

Također, zatražio je da se u dnevni red sjednice uvrsti glasanje o razrješenju predsjedavajućeg Skupštine Nebojše Čubrilovića, a prilikom obrazloženja svog zahtjeva kazao je da je Narodna skupština RS-a obezvrijeđena ponašanjem poslanika i nepoštovanjem odluka ove institucije, piše Avaz.

– Koliko puta smo mi ovdje podizali tenzije u cijelom regionu i onda se te odluke stave u ladicu. Od čuvenog referenduma do odluke da će delegati u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine bojkotovati odlučivanje. Ta odluka je i danas na snazi i ne poštuje se. Dajte da je stavimo van snage”, rekao je on.

Dakle, Vukanović optužuje i predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije za angažiranje Đorđa Todorovića, na društvenim mrežama poznatijeg kao Veliki Todor ili Todor Obdareni, u ovoj instituciji.

Rekao je da “nema ništa potiv momka koji je zaposlen” u NSRS, ali je naglasio da pravila zapošljavanja moraju da budu jednaki za sve.

– Svjedoci smo da se NSRS pretvorila u vreću za udaradnje od strane Milorada Dodika, koji se ponaša kao uzurpator. Koliko puta smo donosili odluke kojima su se dizale tenzije u regionu, da bi one na kraju bile poništene? Koliko smo donijeli zaključaka koje niko ne poštuje? Ako vi od nas tražite koja će nam boja cipela biti kada ulazimo u ovaj dom, i vi onda morate da ga poštujete – rekao je Vukanović.

Većina poslanika bila je protiv Vukanovićevog prijedloga.

Vukanović je također optužio SNSD za licemjerje.

– Vrijeđate narod tako što vaš predstavnik kaže da hodže arlauču i da mu smeta veliki broj džamija u Sarajevu, a onda odete u Antaliju i dobijete tursku markicu i potpišete da nemate ništa protiv BiH puta u NATO. Sad se ne bojite Bošnjaka, sad vam je Erdogan brat, kazao je Vukanović.