VUKANOVIĆ O SLUČAJU “IKONA”: “Dodik će nekoga da žrtvuje, OVO JE NAJBOLJI NAČIN DA SE ON POVUČE…”

“To je svjetski međunarodni skandal zbog kojeg bi neko dao ostavku”, rekao je Vukanović.

Član Narodne skupštine Republike Srpske Nebojša Vukanović rekao je da stvari koje su nacionalno blago neke države nikada ne poklanjaju visokim dužnosnicima. Kritizirao je savjetnika Milorada Dodika i rekao da je ovo je “najbolji način da se Dodik konačno povuče”, jer će ovaj “skandal imati duboke posljedice na imidž naše zemlje”.

U svom obraćanju uživo, Vukanović je odgovorio na pitanja građana da se to dogodilo jer “nemaju ozbiljnih suradnika koji misle shvatite politiku ozbiljno i imaju iskustva s diplomacijom, jer se inače takav skandal ne bi dogodio. ”

“Imao sam četverogodišnje iskustvo radeći u uredu Mladena Bosića. Naučio sam puno toga, a zatim smo prošli kroz protokol, koja su diplomatska pravila, gdje sjediti, kako putovati, što pokloniti itd. Imate na raspolaganju mnogo poklona, ​​toliko novca da možete uzeti umjetnička djela lokalnog slikara koji će proizvesti u Mostaru katedrala izrađena od bakra ili drveta, Višegradski most u Višegradu, itd. Nikad se visokim dužnosnicima ne daju skupi pokloni, ne daju se stvari koje predstavljaju nacionalno blago države. Nedopustivo je poklanjati takve stvari, pogotovo ne ukradene stvari. Osramotili su nas, kao što sam i upozorio na sastanku. Također su doveli Lavrova u neugodnu situaciju, vjerojatno ono što je doživio u Bosni i Hercegovini nikada nije, da vrati poklon, i to putem Interpola.
Kritizirao je Dodikove savjetnike rekavši da su oni “lažni profesori i sveznalice koji ništa ne znaju ili bi ga inače upozorili na to što se može dati takvom gostu”.

“Ali ako se okružite neukim ljudima, onda su takve stvari moguće. Žao mi je što se to dogodilo jer je RS i cijela regija posramljeni. Lavorov posjet u sjeni je dvojice diplomatskih gafova. Ono što su učinila dva člana predsjedništva nije pristojno, a drugi – ovo će privući međunarodnu istragu. Dodik će vjerojatno nekoga žrtvovati.”

Ovo je najbolji način da se Dodik povuče iz javnosti, što će imati duboke posljedice na imidž i ugled koje mi nemamo.” “zaključio je Vukanović.