Vukanović ponovo komentarisao Dodika: Taj se čovjek poigrava sa opstankom Republieke Srpske

“Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, ima veliki uticaj na člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD, Milorada Dodika, i jedan je od rijetkih, ako ne i jedini, koji ima ugled i uticaj, koji ga može obuzdati da ne srlja i ne vuče u potpunu propast narod RS”, istakao je u intervjuu za „Blic nedelje“ jedan od najglasnijih opozicionara u ovom bh. entitetu, Nebojša Vukanović.

Prema njegovim riječima, “posljednji Dodikovi potezi koji idu u pravcu da RS izglasa vraćanje svih nadležnosti koje su u protekle dvije decenije prenesene na nivo BiH, nisu ništa drugo već poigravanje sa opstankom RS”, piše BN.

Na pitanje zašto misli da predsjednik Srbije može da utiče na događaje u RS, Vukanović odgovara da je ovo nacionalno pitanje poigravanja opstankom naroda ovog entiteta, a ne neko političko pitanje i zabrinut za posljedice opasnih avantura i suicidnih političkih igrica Milorada Dodika, koji pokazuje spremnost da stavi na kocku i žrtvuje RS zbog ličnih političkih interesa.

On podsjeća da je zbog toga uputio otvoreno pismo, bolje reći, kako kaže, apel, koji je izazvao tako puno reakcija i pažnje u narodu.

“Situacija u RS i BiH postala je dramatična nakon Dodikove najave da će povući jednostrane poteze, kockati se i narušavati Dejton, ukinuti Oružane snage BiH, Upravu za indirektno oporezivanje BiH, Sud i Tužilaštvo BiH, što bi moglo isprovocirati i dovesti do intervencije međunarodne zajednice, koja je uvijek protiv RS i srpskog naroda. Na taj način bi se uništila široka autonomija i položaj RS”, kazao je Vukanović.

Da li vjerujete da Vučić, zaista može da utiče na političke odluke Milorada Dodika, on je odgovorio potvrdno.

“Vučić ima ogroman uticaj na Dodika jer ga se lider SNSD jako plaši, još od 2012. godine kada je na završnom predizbornom skupu Borisa Tadića, nazivao Nikolića i Vučića političkim pobačajima. Svjestan je da ga Vučić može uništiti za sedam dana ako bi se od njega javno distancirao i ako bi mediji u Srbiji počeli da pišu o Dodikovom kriminalu, zloupotrebama, vilama, pranju novca. Zbog toga se Dodik ponaša ponizno i snishodljivo prema predsjedniku Srbije, a intimno u sebi, siguran sam, da prezire Vučića, ali to ne smije javno da pokaže”, kaže Vukanović.

On je mišljenja da mnogi u Srbiji pogrešno misle da je Milorad Dodik neki “veliki Srbin” i patriota koji brani RS od nekakvih nastraja Bošnjaka i Federacije BiH, tobože prkosi strancima i međunarodnoj zajednici, otcjepljuje se, bori i strada za Srbe sa ove strane Drine, a u stvarnosti je sve suprotno.

“Dodik je pijun u rukama moćnika koji mu tolerišu kriminal, korupciju, kontaminaciju prostora i stalno podizanje tenzija jer im odgovora njegova destruktivna politika razaranja RS i pretvaranja u praznu ljušturu”, kazao je Vukanović, prenosi Radiosarajevo.ba.