Iz RS-a su poznati stavovi u vezi nepriznavanja novog visokog predstavnika u našoj zemlji Christiana Schmidta. To je pokazala činjenica da se na prijemu prigodom Schmidtova dolaska nije pojavio nijedan politički predstavnik iz tog entiteta, ali i izostanak Milorada Dodika na službenom sastanku koji je Schmidt imao s članovima Predsjedništva BiH. Ipak Dodik je najavio da će se sa Schmidtom sastati na Jahorini – i to ne, kako tvrdi, kao s visokim predstavnikom, nego ministrom poljoprivrede Njemačke. Iako je kazao da će ovom sastanku prisustvovati i opozicija iz RS-a, oni kažu da su za sastanak doznali iz medija.

-Ne vidim nijedan razlog zašto bi opozicija išla za Miloradom Dodikom na sastanak sa Christianom Schmidtom. Kad je u krizi, on pokušava da se izvadi preko opozicije, da mu ona pruži alibi. Njegovi pozivi za svesrpsko jedinstvo su u najmanju ruku neiskreni, podli i licemjerni. Pogubna je politika Milorada Dodika za srpski narod u BiH i RS – i svako srljanje za njim je put u propast kazao je Nebojša Vukanović.

-I Milorad Dodik i Bakir Izetbegović se ponašaju kako sam i najavio na početku krize – gledaju da radikalizuju, daju teške izjave, vrijeđaju, pokušavaju da dignu atmosferu do usijanja jer im to odgovara. Mi treba da vodimo jednu drugu politiku. Sve ovo što se dešava je posljedica sulude politike Milorada Dodika. Lijepo sam mu govorio da mora da vodi računa o funkcionisanju institucija BiH, da najbolje kadrove šalje, da ne opstruiše funkcionisanje države, da je za nas Dejton i ovakva BiH savršen okvir i Srbi, a i svi ostali, treba da se trude da država funkcioniše. On je to sabotirao iz partijskih i ličnih interesa… Rekao sam mu da se ne ponaša kao pijanac u kafani koji provocira ljude jer će dobiti batine, kazao je Vukanović te podsjetio kako je Aleksandar Vučić priznao Christiana Schmidta: -A Vučić drži Dodika u šaci – sigurno mu je dao preporuku da poštuje novog visokog predstavnika, smatra on.

Prema Vukanovićevim riječima, Dodik je omča oko vrata Borisa Tadića – njihovo prijateljstvo je bivšeg predsjednika Srbije skupo koštalo. Tadić je mislio da može kontrolirati Dodika. Vukanović je upozorio Vučića da ne ponavlja istu grešku. Dodao je kako bi i Hrvatska trebala prestati podržavati Dragana Čovića, kako bi se omogućilo građanima BiH da s vlasti skinu trojicu lažnih nacionalnih lidera.

Vukanović je rekao da RS ne bi trebala biti predmet trgovine – niti u vezi s Crnom Gorom i Kosovom

-Ne idu nam u prilog ni izjave Aleksandra Vulina o ‘srpskom svijetu’. Ako Vučić želi dobro BiH, RS-u i srpskom narodu, neka prestane podržavati Dodika – on je najveći problem BiH i RS-a, zaključio je Vukanović, piše Federalna.ba.