Vukanović: Sjetite se šta je Dodik ranije govorio o Erdoganu, a sada mu je važan partner, njegova priča o velikom Srbinu će se spržiti kao mjehur

Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS-u, kazao je da opozicija ne treba davati alibi Miloradu Dodiku. Dodao je kako je predsjednik SNSD-a sam kriv za trenutnu situaciju u državi i entitetu Republici Srpskoj te mu, kako je zaključio, ne treba davati slamku spasa.

Nebojša Vukanović je danas kazao kako je Milorad Dodik po ko zna koji put prevario narod, NSRS i lidere svih partija u RS-u.

– Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad. Dodik će vrlo brzo početi donositi odluke u Predsjedništvu BiH kako bi se rasporedilo ovih 600 miliona od MMF. Dodik pokušava naći alibi tako što je tobože tražio saglasnost od opozicije za sastanak sa Erdoganom. Odluke su jasne. On se sastajao sa Erdoganom više puta i mogao je tada iznijeti svoj stav. Erdogan dolazi na svadbu kćerke Bakira Izetbegovića i tu se neće sigurno raspravljati o ozbiljnim, državnim pitanjima. Ali Dodik je pod pritiskom Vučića i Zapada i samo je pitanje kad će početi sasvim normalno da radi, i kad će ta njegova priča o velikom Srbinu koji prkosi međunarodnoj zajednici spržiti se kao mjehur, naveo je poslanik NSRS.

Podsjetio je kako zajedno sa Jelenom Trivić smatra kako ni na koji način ne treba se davati alibi Dodiku.

– On je sam uzrokovao ovu krizu svojim neprimjerenim ponašanjem, provociranjem Inzka i međunarodne zajednice, svojim jezikom mržnje – i sada kad su došle posljedice ne vidim zašto bi cijela Republika Srpska i narod bili taoci. On je sam napravio ovaj problem. Imao je prećutan dogovor sa Inzkom i nema potrebe da se cijeli narod uvlači. Dodik je bio mezimče međunarodne zajednice 20 godina i ne vidim zašto bi mu opozicija pružala bilo kakav alibi, kategoričan je Nebojša Vukanović.

Podsjetio je na riječi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je rekao da je Njemačka glavni ekonomski partner Srbije i da ima prijateljske odnose sa Christianom Schmidtom.

– Dakle, ako Vučić, koji čuva Dodikova leđa, kaže da treba sa Schmidtom imati korektan odnos ne vidim razlog zašto bi mi prokosili zajednici i svijetu. Mi trebamo voditi racionalnu politiku, rješavati suštinske probleme, a da ne ulazimo u te velike sukobe. Jer kad se slonovi tuku trava strada. Ako budem ponovo učestvovali u odmjeravanju velikih sila bojim se da ćemo izvući deblji kraj. Ne mislim samo na Srbe. I Vučić je rekao da treba sarađivati sa Schmidtom, ponovio je još jednom Vukanović.

Dodik je uplašen od dolaska Schmidta jer se boji da će spriječiti izborne krađe i da će izvršiti pritisak na pravosuđe da procesuira korumpirane političare, ocijenio je Vukanović te dodao:

– Zašto bi neko davao Dodiku slamku spasa? Sjetite se kad je uhapšen Mirko Šarović, Dodik je kazao da je sto posto nešto kriv. Čim kriza prođe Dodik će pogaziti sve politička partnere, ali i opoziciju. Ja sam protiv bilo kakve saradnje sa Dodikom – ili mi ili oni, kaže on.

Nebojša Vukanović je ocijenio kako se Dodik plaši jer se “nikada više nije pravdao medijim”.

– I misli da mu je posjeta Erdogana najbolja prilika da pokaže da je spreman na kooperativnost. On je mnogo puta zatezao konopac sa međunarodnom zajednicom da bi dobio lične ustupke. Sigruno ga ne interesuje srpski narod i RS jer je ne bi ovako razorio. Sjetite se šta je ranije govorio o Erdoganu, o neoosmanskoj politici, da se Turska širi na Balkanu… dok nije bio vlast u institucijama. Sad za Erdogana kaže da je važan partner, da je važna sila. On je jedan beskrupolozni makijavelista, kazao je Vukanović, piše N1.