VUKANOVIĆ ZATRESAO PARLAMENT REPUBLIKE SRPSKE: “To je nevjerovatan skandal. Ja ne mogu da vjerujem. To je posljedica svega ovog što radite godinama. Okružili ste se neznalicama”

Nebojša Vukanović, član Narodne skupštine Republike Srpske, zatražio je od vladajuće većine bh. entiteta Republike Srpske da komentira izvještaje koje je predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio ukradenu ikonu Ukrajine.

Vukanović je zatražio da se, ako su podaci točni, sankcioniraju odgovorni i uputi izvinjenje Lavrovu i Ruskoj Federaciji.

“Nažalost, da je poklonjena ukradena ikona stara 300 godina. To je nevjerojatan skandal. Ja ne mogu vjerovati. Posljedica je svega što već godinama radite. Okružili ste se neukim i neobrazovanim poslušnicima i ako je takav skandal prošao i dali ste ukradeni predmet ruskom ministru, doveli ga u nezgodnu situaciju, vjerujte mi zbog toga, trebali biste se svi povući. Takve stvari su nedopustive.”

Zastupnik je pitao kako je moguće da se “takav gaf” dogodio članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine kada ne znam koliko desetaka suradnika, savjetnika, protokola i svih ostalo je oko njega .

“Stoga očekujem da danas izađete s vlasti i kažete je li to istina, a ako nije istina, bit ćete procesuirani.” Međutim, ovo su ozbiljne optužbe protiv osobe koja je iznijela ove podatke, rekao je Vukanović.

Na upozorenje da krši pravila, jer ne slijedi temu proračuna, Vukanović je odgovorio da nije, jer je “moguće da je ova ikona kupljena iz proračunskih sredstava “.

“Očekujem da se, predsjednice, strogo poštujete zakon. A takve stvari i ovaj skandal – ne možete nas osramotiti niti nas sramotiti na taj način. Ako je ovo istina, očekujem da će netko iz vladajućih struktura danas uputiti javno izvinjenje Lavrovu i Rusiji, a odgovorni snositi posljedice ”, rekao je Nebojša Vukanović.