Vukanovići iznio svoj stav: Inzko je nametnuo zakon i to u dogovoru s Dodikom i Izetbegovićem

Poslanik NSRS Nebojša Vukanović kazao je kako opozicija ne treba imati saradnju niti jedinstvo sa Miloradom Dodikom te da su tog stava mnogi političari iz opozicije. Komentirajući odluku bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakonske odredbe kojima se brani negiranje genocida, rekao je kako je “Inzko to odlučio s Dodikom i Bakirom kako bi podigli tenzije”, prenosi Oslobođenje.

Kritikovao je poslanika NSRS “Cicku Bjelice” kazavši kako samtra da je on “ubačeni element u opiziciju bliži Dodiku nego šaroviću”.

“Ako on poziva na jedinstvo i kaže da je ovo najteži trenutka za RS – to je posljedica šizogene i sulude politike

Milorada Dodika. Upozoravao sam ga u više navrata da ne provocira međunarodnu zajednicu, da šalje u Sarajevo najbolje kadrove – ministre i ambasadore i direktor. Cilj RS je da zajedničke institucije BiH funkcionišu. BiH nije toliko bošnjačka kako Dodik tvrdi već Hrvati, Srbi i Bošnjaci imaju barem podjednak broj i vlast se dijeli na troje. Nisam vidio nikakav razlog zbog kojeg Dodik vodi suludu politiku ako mu ne stave Radojičića za ministra ili ako ne dobije neki partijski interes spreman je da pravi blokade. Provocira. Nazivao je Inzka političkim mrtvacem. Rekao sam mu nemoj da provociraš međunarodnu zajednicu i strance, svi ćemo ispaštati. Srbi su platili preveliku cijenu od 90-ih godina jer nisu bili miljenici Zapada i nema potrebe da ulazimo u konflikte koji nas skupo koštaju”, rekao je Vukanović u Danu uživo.

Ponovio je kako smatra da “s Dodikom ne treba ići ni u crkvu i da je on najveći neprijatelj srpskog naroda”.

“Uništio je RS. Svaka saradnja s njim predstavlja izdaju naroda. Mi možemo imati zajednički stav o nekim stvarima, ali njegova priča o jedinstvu je ništa drugo do navlačenje opozicije da joj slomi kičmu kao što je to radio 2012. i 2016. Mi smo dva različita svijeta – ili mi li oni. Lično ne bih sarađivao s njim. Pokušao je jednom mi prići za stolom u NSRS samo da bi se fotografisao i diskreditirao me, ja sam pobjegao. S njim možemo razgovarati samo u skupštini, ništa mimo toga”, rekao je Dodik.

Kazao je kako je “glasao “za zaključke u kojima se traži od Dodika da prekine saradnju s OHR-om i povuče” te da je to bila “šah-mat pozicija jer je bilo pitanje dana kada će pogaziti te zaključke”.

“On je sada u klopci, nervozan je. Pod pritiskom je da se sastane sa Schmidtom i glasa, a svjestan je da će, kada to uradi, imati javnost u RS protiv sebe. Zar to nije genijalan potez koji smo povukli?”, kazao je Vukanović.

“Inzko nametnuo zakon u dogovoru s Dodikom i Bakirom”

Naglasio je kako u NSRS nisu podržali Dodika već “osudili jednostrano nametanje bilo kakvih odluka u BiH”.

“Prvi sam osudio poteze Inzka. imam moralno pravo na to jer samo obišao sva stratišta, osudio svaki zločin. Mislim da je Inzko u dogovoru s Bakirom i Dodikom namjerno povukao te poteze da bi izazvao tenzije i pobjegao. Ovo odgovara Bakiru i Dodiku, stoje iza ovakvih tenzija. Jer oni ako opstaju 25 godina na vlasti. Ne daju da se pričaju normalne životne priče. Čim ih dovedete na to polje privrede, ekonomije, iseljavanje, korupcije – odmah podižu tenzije i gledaju da izazovu mržnju”, rekao je Vukanović.

Objašnjavajući zašto je reagovao tako na Inzkovu odluku da nametne zakonske odredbe kojima se kažnjava negiranje genocida “jer je to uradio sedam dana nakon što je to od njega tražio Šefik Džaferović”.

“Inzko je imao 12 godina da osudi, mogao je sto puta reći Dodiku da krši Ustav, Dejtonski sporazum, koristi jezik mržnje. Inzko i drugi predstavnici međunarodne zajednice su davali novac crnoj trojci koja nas razara – Dodiku, Bakiru i Čoviću. Dva ubistva dječaka, 10 neriješnih ubistava, zloupotrebe javnih servisa, krađe izbora, Inzko je bio nijem na sve. Zadnji dan napravio atmosferu do usijanja i pobjegao u Austriju”, rekao je Vukanović.

“Dodik je Vučića i Nikolića nazivao pobačajima kada je vodio kampanju i oni to sigurno nisu zaboravili. Šta je pozadina njihovih odnosa ne znam i ne interesuje me. Svjestan je Dodik ako bi se Vučić okrenuo protiv njega i mediji i Bezbjednosne službe u Srbiji otvorili Pandorinu kutiju i razotkrili koliko je novca izvukao u Srbiju – to bi bio konačan udarac od kojeg se ne bi mogao oporaviti. Zato je Dodik ponizan”, naveo je.

“Ne može se prkositi svijetu. Vučić je sam rekao da je dobar sa Schmidtom. Nema nikakvog razloga da političari iz RS ne bi priznali ako ga prizna Vučiću u Srbiji. Trebaju više voditi računa da čuvaju Dejton, ponašaju racionalno i vode mudru i racionalnu politiku, a ne da prkose”, rekao je Vukanović.

Na pitanje da li bi se susreo sa Schmidtom ako bi ga pozvao na sastanak, rekao je da bi “otišao na piće” i apeluje ” da poštuje Dejton i pomogne da se napravi pravna država u BiH”.