Vuković: MUP-u RS je bolje da spriječi maltretiranja povratničkog stanovništva, nego što čuva donji veš Milorada Dodika

S obzirom na to da SNSD priprema “ratničke” proteste za obranu predsjednika Milorada Dodika i ostanak na vlasti, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Banja Luka Aleksandar Vuković u svom obraćanju MUP-u RS naglasio im je da se brinu ne samo o političarima nego i o svim građanima RS-a.

Vuković je zabrinut da bi stranački protesti ponovo mogli ugroziti sigurnost povratnika u RS.

– MUP-u Republike Srpske je bolje da se povuče iz Bakinaca i spriječi januarski scenario maltretiranja povratničkog stanovništva, nego što čuva donji veš Milorada Dodika! – poručio je Vuković.

Ova izjava reakcija je na nejasne Dodikove tvrdnje da je dobio informaciju da ga nepoznati ljudi žele oteti i odnijeti mu stvari “od donjeg rublja preko slika, cipela do odijela”.

Podsjetimo, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, izjavio je da su udruženi britansko -američke jedinice imale i popis stvari koje su prilikom otmice morali iznijeti iz njegove kuće.

– Zaprepastio sam se kada sam dobio spisak šta treba da pokupe u mojoj kući, od donjeg veša do umjetničkih slika, cipela, odijela… – izjavio je Dodik.

Prema Vukovićevim riječima, oklopna vozila MUP-a RS-a ne bi trebala funkcionirati samo s jedne strane, već bi trebala štititi sve građane u ovom entitetu, ali vjerska obilježja na njima izazivaju sumnju u to.

Njegov stav je da slika sveca na oklopnim vozilima MUP RS svrstava u vjersku policiju, a što je samo nastavak započetog na paradi 9. januara kada su njihovi pripadnici skandirali “za krst, za slavu” i “Srba kao lista nema više komunista”.

– Vrijeme je da ta institucija izađe iz okvira vjerske policije, te počne da se ponaša kao policija svih građana Republike Srpske! Milorad Dodik odlazi, ali bruka i sramota ostaju zauvijek – rekao je Vuković.