Vulin: Džaferović neka izruči Orića i neka kaže ko je pokušao likvidirati Vučića!

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin pozvao je člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića na “izručenje Nasera Orića Srbiji” i da kaže ko je pokušao “ubiti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića” u Srebrenici.

Vezano za zahtjev za izručenjem Duška Kornjače, optuženog za ratne zločine u BiH, koji je Beograd odbio, Vulin je rekao da je potjernica raspisana protiv Nasera Orića u Srbiji, ali Orić nije odgovarao za bilo kakve zločine nad Srbima u Bosni i Hercegovini, poručili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Vučić je prije dva dana, na navode da Srbija „štiti ratne zločince“, na primjer Kornjaču za kojim je BiH raspisala međunarodnu potjernicu, naveo da „niti želi niti ima pravo, ni po jednom zakonu Republike“ da država isporuči Kornjaču. „(Kornjača) je od 2007. godine u Srbiji, a sada ima državljanstvo Srbije. Sada je ugledan ljekar u KC Vojvodine… Ne mogu da me natjeraju da isporučim Srbe“, kazao je Vučić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović jučer je rekao da “neće biti napretka na Zapadnom Balkanu dok se svi ne suoče s istinom.”

Vulin je u Moskvi, gdje na poziv Rosteka obilazi vojno- tehnički forum „Armija 2021“ prisustvuje otvaranju Međunarodnih armijskih igara na kojima već tradicionalno učestvuje Vojska Srbije, rekao da Džaferović „voli da glumi žrtvu, ali kada gluma prođe ostane istina, a istina je da Naser Orić ima Interpolovu potjernicu izdatu u Srbiji i istina je da ni za jedan zločin nije odgovarao“.

Vulin je također izjavio da je istina da je Aleksandar Vučić “bio u Srebrenici kako bi odao počast bošnjačkim žrtvama a nijedan bošnjački lider nije odao počast srpskim žrtvama”.

Dodao je kako je istina da je “pokušana likvidacija Vučića u Srebrenici, a do sada se za to niko nije ispričao, niti je iko odgovarao”.