Vulin: Hoće li u zatvor milion Srba ako potpišu peticiju da nije bilo genocida?

Povodom odluke Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH da nametne dopunu zakona kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije kaže da se “istina ne može nametnuti zakonom”. Nikola Selaković, ministar vanjskih poslova također je osudio odluku i poručio da želi vjerovati da će se stabilnost moći očuvati, ali da je “veliko pitanje šta će se u budućnosti dešavati”.

“Istina se ne može nametnuti zakonom. Odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko riješio je ušutkati Srbe i zabraniti im da govore istinu o građanskom ratu u BiH”, naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

Kako je istakao Vulin, na samom kraju mandata Inzko je riješio osvetiti se svim narodima u BiH te da je zemlju, koju nije zavolio niti je bilo čime dobrim zadužio, uznemirio i potakao rasprave i podjele.

“Šta će se desiti ako milion Srba iz Republike Srpske potpiše peticiju u kojoj svjedoči da genocida nije bilo, hoće li svi ići u zatvor i kako će se zvati zatvor u kome će za istinu stradati milion Srba, da li će se taj zatvor zvati BiH? I da li se zabrana svjedočenja istine odnosi samo na Srbe u BiH, da li će na Interpolovoj potjernici završiti i Srbi iz Srbije i svi drugi slobodnomisleći ljudi koji ne priznaju ono čega nije bilo? I da li će ovaj zakon poslužiti za konačni obračun sa Aleksandrom Vučićem i svima nama koji ne damo da Srbi postanu narod genocida? I šta će reći Inzko i oni koji ga podržavaju ako Srbija donese zakon o zabrani priznanja Kosova i Metohije kao nezavisne države i na potjernicu stavi sve koji o AP KiM govore kao o državi Kosovo? Ako ima razuma, Inzkova osveta narodima u BiH će biti ili spriječena ili ignorisana”, poručio je Vulin.

“Nametnuti zakoni nikome nisu donijeli dobro”

Nikola Selaković, ministar vanjskih poslova Srbije izjavio je povodom Inzkove odluke da nametnuti zakoni “nikome ništa dobro nisu donijeli i nisu doveli ni do kakvog prosperiteta”.

“Kao ministar vanjskih poslova države koja se apsolutno zalaže za promociju mira i stabilnosti u regionu, jer bez toga nema prosperiteta, imam i o ovoj nametnutoj odluci baš ovakav stav kakav sam iznio”, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je dodao da želi vjerovati da će se stabilnost moći očuvati, ali “veliko je pitanje šta će se u budućnosti dešavati”.