Vulin tvrdi da se protiv Srbije vodi specijalni rat nakon brojnih dojava o bombama

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin u priopćenju je istaknuo da su prijetnje stizale s raznih adresa iz više evropskih država stigle prijetnje na adrese institucija, novinskih kuća i privrednih društava.

Vulin je ustvrdio da se protiv Srbije vodi specijalni rat i skrenuo pozornost na to je li napade pokrenula jedna osoba ili ne, te da su masovni, organizirani i vrlo skupi hakerski napadi vođeni iz različitih centara za hibridno ratovanje, prenosi RTS.

“Samo vrijednost opreme potrebne za udar takvog obima i snage kakav je bio današnji, prelazi stotinu hiljada eura, ali se nanijeta šteta u izgubljenim radnim satima i obustavljanju rada privrede mjeri milionima”, istakao je Vulin.

Naveo je kako je podatak da je oprema uništena neposredno nakon napada pokazala i koliko je napad bio organiziran i skup, pa se ne može utvrditi gdje se tačno dogodio napad.

“Prijave o postavljenim eksplozivnim napravama su u funkciji izazivanja uznemirenja, širenja panike i nanošenja štete privredi naše zemlje. Ali, suštinski cilj svih napada je da Srbija prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu”, navodi Vulin u saopštenju.

Vulin je pozvao građane da budu disciplinirani i suzdržani, da ne paničare i da slušaju naredbe koje im daju predstavnici policije.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova ulaže krajnje napore da u najkraćem roku izvrši preglede napadnutih ustanova i da normalizuje život. Također, MUP u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom i Tužilaštvom za organizirani kriminal, čini sve da se ubrza proces međunarodne pravne pomoći putem kontaktnih tačaka uspostavljenih u skladu sa Budimpeštanskom konvencijom”, navedeno je u saopštenju.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova ističe da su sve zakonom predviđene policijske radnje izvršene pravovremeno i detaljno.

“Protiv Srbije se vodi specijalni rat i moramo biti spremni da izdržimo”, tvrdi Vulin povodom učestalih lažnih dojava o postavljenim bombama.