Wolfgang Petritsch: EU ne želi Republiku Srpsku na Kosovu, imamo veoma loše iskustvo

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo, ambasador Wolfgang Petritsch, opisao je francusko-njemački prijedlog kao međukorak ka međusobnom priznanju između Kosova i Srbije.

On je rekao da je evropski put Srbije uslovljen priznanjem Kosova i istovremeno pozvao premijera Albina Kurtija i predsjednika Aleksandra Vučića da konačno donesu političku odluku da podrže i sprovedu njemačko-francuski prijedlog.

Petritsch je rekao da kroz ovaj prijedlog, EU želi da ubrza pregovore sa Beogradom, ali da istovremeno pogura zahtjev Prištine za članstvo u EU.

On je rekao da Evropska unija traži osnivanje zajednice općina sa srpskom većinom koja nema ni izvršnu ni zakonodavnu vlast i nije tip Republike Srpske, koja je po njemu veoma loš primjer, rekao je u intervjuu za rtv21, a prenosi Gazzeta Express.

– Svi su, naravno, za to da postoji udruženje koje nema ni izvršnu, ni zakonodavnu vlast, koje nije vrsta RS-a. Mi to ne želimo. Imamo veoma loše iskustvo. Bio sam visoki predstavnik u BiH i znam kako je teško nositi se sa RS-om – rekao je Petrisch i dodao da je međunarodna zajednica apsolutno protiv takvog modela.

Na pitanje da li vjeruje Vučiću da će odobriti cijeli paket njemačko-francuskog prijedloga, Petrisch je istakao da je to teška odluka za svakog srpskog političara te “da Vučić ima veliku opoziciju u svojoj zemlji. Pratili smo nerede u Skupštini Srbije i to nisu baš dobri znaci. Ali mislim i vraćam se na ono što sam ranije rekao, politička hrabrost je danas važna. Sada treba da vidimo Vučića, koji ima ogromnu većinu u zemlji, da izađe i kaže koliko god da je teško – uradit ćemo ovo”.

Kada je riječ o zajednici srpskih općina, Petrisch ukazuje da će ona biti dio suverene države Kosovo, koja ima pred sobom ispunjenje te obaveze preuzete prije 10 godina.