Za nekoliko dana na Manjači počinje nova vojna vježba OS BiH: Put kojim želimo dostići punopravno članstvo u NATO-u

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović najavio je danas da će OSBiH na poligonu borbene obuke “Manjača“ od 6. do 10. septembra realizirati vježbu SEL-2 ocjenjivanja Lake bataljonske pješadijske grupe.

– Riječ je o vježbi koja će biti ocjenjivana/evaluirana od ocjenjivača OSBiH uz ocjenjivače partnerskih država, te će u kompletnom procesu biti evaluirana od NATO saveza, istaknuo je general Mašović.

Podsjetio je da su OSBiH prošle godine provele dvije vrste ocjenivanja za Laku bataljonsku pješadijsku grupu.

– Ove godine provodimo vježbu SEL-2 s jasnim ciljem i namjerom da pripremimo Laku bataljonsku pješadijsku grupu za ključno i zahtjevno ocjenjivanje NEL-2, koje nas ‘čeka’ 2022. godine i koje će biti provedeno u potpunosti od strane NATO saveza, precizirao je Mašović.

Naveo je i da su OSBiH do 2018. godine deklarisale manje jedinice koje su od NATO saveza bile u potpunosti ocijenjene kao NATO interoperabilne i borbeno spremne, uz jasno izraženu želju da se podigne stepen sposobnosti i stepen saradnje s NATO savezom, javlja Fena.

– Ovaj zadatak nimalo nije lagan i podrazumijeva značajna sredstva, kao i značajno podizanje stepena interoperabilnosti i obuke i predstavlja zadatak koji vrlo jasno govori o sposobnostima i zadacima, ali i mogućnostima OSBiH, kazao je Mašović.

Pojasnio je, istovremeno, kako će vježba SEL-2 biti realizirana u skladu s NATO konceptom operativnih sposobnosti i uz puno poštivanje svih epidemioloških mjera.

– Vježba ocjenjivanja Lake bataljonske pješadijske grupe pokazuje jasnu opredjeljenost OSBiH, ali i države Bosne i Hercegovine da u svim segmentima dostigne NATO standarde i nastavi na NATO putu do punopravnog članstva, poručio je general Mašović putem video-poruke.