Zabrinjavajuća poruka Emira Suljagića: OHR više ne postoji, nadam se da je to svima u Sarajevu jasno

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Emir Suljagić, oglasio se na svom Twitter profilu komentarišući aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, prenosi Oslobođenje.

U svom obraćanju, Suljagić se osvrnuo na aktivnosti OHR-a u BiH, poslavši zabrinjavajuću poruku u kojoj je kazao kako taj ured više ne postoji i da je jedini razlog zašto u BiH nema rata, taj što Dodik nema ništa što je za to potrebno.

Ističe da će Milorad Dodik razumijeti samo rezolutan odgovor.

Obraćanje Emira Suljagića ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Ured visokog predstavnika u praktičnom smislu više ne postoji. OHR, naime, po definiciji ili ima pristanak strana da provodi u djelo međunarodni sporazum ili je u stanju da taj pristanak izdejstvuje silom.

Ni jedno ni drugo više nije slučaj. Nadam se da je to svima koji donose odluke u Sarajevu jasno.

Jedini razlog što ne ratujemo je što režim Milorada Dodika nema ništa što je za to potrebno. Da ima, već od augusta bi svaki Srbin koji radi u državnim institucijama plaću dobivao iz banjalučkog budžeta. Međutim, to ne znači da stvari nisu ozbiljne i da već nisu van kontrole.

Dodikove prijetnje nezavisnošću i nisu upućene njegovoj javnosti, nego upravo sarajevskoj, i proizlaze iz duboko rasističkog uvjerenja da ima posla sa rasno inferiornim elementom koji se neće usuditi suprotstaviti novoj rundi nasilja, nego će mirno pristati na geto.

Ko god i kakve god odluke donosio u ime svih nas, mora početi da faktoriše odsustvo bilo kakve međunarodne/multilateralne intervencije. Kao i Radovan Karadžić, koji je kmečao tražeći primirje dok se Armija Republike Bosne i Hercegovine primicala Banjoj Luci i Dodik će razumjeti samo rezolutan odgovor.

Da li smo svi mi u stanju formulirati taj odgovor je drugo pitanje.

Dodikova jedina nada je da će kao Slobodan Milošević i Karadžić 1992. godine uspjeti da u “magli rata” uspostavi novo faktičko stanje dok Sarajevo/Tuzla/Zenica protestiraju za mir. Treba mu i tu nadu ugasiti, rekao je Suljagić.