Zahiragić pitao Konakovića zašto “ne lobira za rezoluciju o Srebrenici nego vrši pritisak na pravosuđe”

Potpredsjednik SDA i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić žestoko je napao ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković ocijenivši kako zloupotrebljava institucije da, umjesto da lobira za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, lobira i vrši pritisak na pravosuđe u BiH, prenosi N1.

Zahiragić je zaključio kako se Konaković, dok komentariše međunarodnu policijsku akciju Crna kravata 2, “branio od nečega za što ga niko nije optužio” i da “to mnogo govori”.

“Ministar vanjskih poslova je izgubio kompas, vidi se strah na facijalnoj ekspresiji i potreba da stalno pije vodu”, dodao je SDA-ov zastupnik.

Konaković je, komentarišući međunarodne policijske akcije “Crna kravata 2”, kazao kako mu se “pakuje” afera. Zahiragić je danas u Sarajevu poručio kako se u SDA “ne stide crnih kravata zato što nam je obraz čist”.

“Niko od nas ne zloupotrebljava institucije kao što to radi ministar vanjskih poslova. Kada imamo u UN-u rezoluciju o genocidu u Srebrenici naš ministar ne koristi Ministarstvo vanjskih poslova da lobir za usvajanje te rezolucije, nego koristi MVP da lobira i vrši pritisak na pravosuđe. Sam je sebe kvalifikovao. On jučer kaže za sebe da je zlatna kravata, Sarajevo je mali grad i odavno znamo stvari što su predmet ove akcije. Ministar vanjskih poslova je izgubio kompas, vidi se strah na facijalnoj ekspresiji i potreba da stalno pije vodu. Dodik je, kada je treba “Trojku” i Konakovića, kazao da pojedini lideri u Sarajevu imaju veze sa narko kartelima i nakon toga je Konaković otrčao da Dodika i sve im dao. Konaković će već branio od nečega za što ga niko nije optužio. To mnogo govori. Potcrtao bih medijima kako je kazao: ‘Sjetite se Dalide Burzić, Sabine Sarajlije i Vahida Čosića”. Upozorava čovjek pravosuđe kako su ovo troje završili sa disciplinskom odgovoro, a s njima je nekada iamo prisne odnose – i tako proziva nove tužioce aludirajući da bi možda mogli biti kažnjeni od dijela pravosuđa koji drže pod političkom kontrolom. Čini mi se da i pravosuđe unutar sebe pokušava da nađe kapacitete da se oslobodi političkog uticaja”, rekao je Zahiragić.

Podsjećamo, Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, obratio se u četvrtak povodom međunarodne policijske akcije “Crna kravata” koja je bila usmjerena protiv najbližih saradnika šefa narkokartela Edina Gačanina Tita. Uhapšene su bile 23 osobe, a od toga je pritvor određen samo za tri osobe.

“Mnogi su utjecali na izbor i zapošljavanje tužilaca. Tužioci su zapošljavali svoju djecu. Svjesni smo da su napravili veliki broj neprijatelja. Njihov nominalni šef, upozorava me nekoliko sedmica unazad da ću morati objasniti veze sa narko-kartelom. Nekoliko njegovih poruka sam shvatio ozbiljno. Dokazat cu nepostajanje bilo kakve veze sa narko-kartelom. To su laži i izmišljotine. Dugo već o tome ne govorim. Dalida Burzić, Vahid Ćosić, Sabrina Sarajlija su zloupotrijebili svoje funkciije. Oni su sankcionisani. Danas govorim o njima sličnim ljudima, o novom talasu njima sličnim. Propagandna mašinerija koja ima šefove”, kazao je Konaković.

Između ostalog, naveo je da u javnom prostoru nemaju sve informacije i da mu je žao zbog toga.

“Molim vas pogledajte argumente odbrane, advokate optuženih i saslušajte kako su pravni eksperti razbili planiranu montažu. Distanciram se od onih koje nikada nisam vidio. Punu podršku dajem da se priča do kraja. Neka se istražujem i ja i meni bliski ljudi, neka nas stave u prioritete. Ali niko nam neće pakovati. Ovdje je bio pokušaj da se napravi nešto što mafiji ne polazi za rukom”, kazao je tada Konaković.