Zahiragić žestoko reagovao na izjavu ministra Vranića: Bahatost Vlade KS je prevršila svaku mjeru, jednu stvar vam čvrsto obećavam

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić oglasio se na svom Facebook profilu povodom današnje izjave ministra zdravlja KS Harisa Vranića.

Vranić je, podsjećamo, tokom svog današnjeg obraćanja u Zetri rekao kako “neće biti saosjećanja za one koji pružaju otpor” referirajući se na one koji se ne žele vakcinisati, a u vezi sa jučerašnjom pričom o mogućem pooštravanju mjera za nevakcinisane osobe.

Zahiragić kaže da bi takve riječi u svakom društvu bile dovoljne za ostavku.

– Ovakva faraonska izjava, posebno od strane ministara zdravstva na temu vakcinacije, bi u svakom demokratskom društvu bila dovoljna za ostavku! Nažalost, mi još uvijek nismo takvo društvo jer Vranić i nakon skandaloznog tajnog vakcinisanja Vlade KS u zgradi Vlade (dok su stariji čekali u redovima na +40) i to Pfizerovim vakcinama (kojih nije bilo za onkološke pacijente), ali i svih ranijih skandala – poput onoga sa viskijem u Hitnoj pomoći – kao i svih pogrešnih izjava, on i dalje ostaje na mjestu ministra, rekao je Zahiragić.

Podsjetio je da Vlada Kantona Sarajevo nije nabavila niti jednu vakcinu, a obećala je da će ga kupiti od januara.

– Bahatost vlasti u Kantonu Sarajevo prevršila je svaku mjeru zdravog ukusa. Unatoč obećanjima od siječnja, vlada KS nije kupila niti jedno cjepivo. Ne koristimo ga za političke sukobe, jer smo svjesni da države i entiteti nisu države, pa dobivanje te pozicije nije lak zadatak.

SDA-ov zastupnik istaknuo je da su građani KS putovali stotinama kilometara do zemalja u regiji kako bi primili vakcinu, dok su u isto vrijeme članovi Vlade KS vakcinisali preko reda u zgradi kantonalne Vlade.

– Nakon što su priznali, konačno, nakon mjesec dana pritisaka od strane javnosti, medija i nas iz opozicije, da se Vlada KS vakcinisala još početkom jula iako ne pripadaju prioritetnim grupama i to ni manje ni više nego Pfizerovim vakcinama, a koje nisu bile dostupne čak ni onkološkim pacijentima kojima su preporučene, saznali smo da im je vakcinacija organizovana u zgradi Kantona!

Paralelno s tim, odbili su našu inicijativu da se proces vakcinacije organizuje po opštinama/domovima zdravlja! Također, dobili smo informaciju da su se pojedini načelnici, direktori i drugi članovi vladajućih stranaka vakcinisali po istom principu.

Za to vrijeme, naši građani su se ponižavali i putovali stotine kilometara u države regiona da prime vakcine, poručio je Zahiragić.

Dodao je da Vladi Kantona Sarajevo tu nije bilo dosta, pa su počeli radnike u javnom sektoru uslovljavati sa vakcinacijom. Kap koja je prelila čašu, prema Zahiragićevom mišljenju, bila je današnja izjava ministra Vranića.

– Put kojim je Vlada KS krenula, put bahatosti, privilegija, otimanja vakcina onkološkim pacijentima, ali i sada najavljeni put grubog zadiranje u temeljna ljudska prava i slobode, put je koji će zasigurno “Trojku” odvesti u politički ambis.

Međutim, na putu za taj ambis nećete sa sobom pokupiti ljudska prava i slobode, nećete, to vam čvrsto obećavam, zaključio je Zahiragić.