Žarko Korać: Dodik je na zalasku karijere, nacionalista Vučić iz Crne Gore hvata zalet za BiH

U ponovnom bijesu, Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, okomio se na poznatog beogradskog političara i psihologa Žarka Koraća, koji je kazao kako je Izvještaj komisije bh. entiteta Republika Srpska o genocidu u Srebrenici propagandni materijal suprotan stravičnim dešavanjima iz jula 1995. godine u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

Tako je Dodik Koraća nazvao “patološkom pojavom”, “marginalcem koji je iskazao mrzilačku strast prema RS-u i Srbima”… Korać za Faktor govori o Dodiku, Aleksandru Vučiću, “srpskom svetu”, stanju u Crnoj Gori…

– Za Danas.rs napisao sam tekst u kojem sam argumentima i zdravorazumski doveo u pitanje izvještaj o Srebrenici u režiji Dodikove komisije. A to što Dodik priča, vrijeđa, ma to me ne dotiče. On je svakako u završnici svoje političke karijere, nema gradonačelnika Banje Luke, izgubio je od mladog pročetnika – kaže Korać.

– Ovim napadima na visokog predstavnika Dodik mobilizira ljude oko sebe, želi stvoriti frontu sa opozicionim strankama kao da je RS ugrožena, kao da samo ovisi o njemu.

Pazite, Dodik je jednostavno rečeno dosadio ljudima, u ovu priču uvukao je i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je osvjedočeni nacionalista. Ljudi moraju znati, Drina je uvijek bila granica između Srbije i BiH. I kad je Srbija bila kraljevina i kneževina. To je tako, sviđalo se nekome ili ne. E sad, pitanje je kad padne Dodik, a past će, ko će doći poslije njega. Mi smo u Srbiji rušili Borisa Tadića, pa dobili Vučića – podsjeća Korać.

U nedjelju bi se mogao zatresti Balkan. Na Cetinju je zakazano ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija. Crnogorci su protiv, Srbi za. Strahuje se da će biti nereda.

– Bit će incidenata, nema sumnje. U kojoj mjeri, to niko ne zna. Vjerovatno će sigurnosne službe izolovati Cetinje, pa i sam manastir, ali da li će to biti dovoljno? Nisam siguran. Da budem potpuno jasan, Joanikije i njegovo ustoličenje je dio projekta iza kojeg stoji SPC i Vučić, koji se ne vole pretjerano, ali sinhronizovano rade na destabilizaciji Crne Gore.

Njihova namjera je da se potpuno marginalizira Crnogorska pravoslavna crkva. Međutim, pravi udari na Crnu Goru tek slijede. Ukoliko se promijeni zakon o državljanstvu na čemu insistiraju prosrpske stranke uz podršku Beograda, onda će nastati nesaglediv haos – upozorava Korać.

Smatra da se BiH suviše drži po strani kada su u pitanju previranja u Crnoj Gori.

– Ako bi Vučić, koji je isti Vojislav Šešelj, uspio ostvariti svoj plan u Crnoj Gori, dobio bi veliki zalet za osvajanje BiH. No, tvrdim da se BiH ne može podijeliti. Ali ima jedna stvar koja nas treba zabrinuti. Da li je šutnja evropskih lidera kada su u pitanju dešavanja u Crnoj Gori, članici NATO-a, tek slučajnost ili se nešto valja iza brda – pita se Korać.