ZASAD NIŠTA OD LOCKDOWNA U FBiH; MUSTAFA KADRIBEGOVIĆ ZA „SB“: „Odluku o proglašenju stanja nesreće nismo donijeli…”

Upravo je završena sjednica Federalnog štaba civilne zaštite.

Iako se očekivalo s obzirom na to da je sjednica održana nakon što im je Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH po treći put u posljednja dva mjeseca uputio zahtjev da se proglasi stanje prirodne ii druge nesreće, to se nije dogodilo.

Mustafa Kadribegović, pomoćnik direktora Federalne uprave civilne zaštite, za “Slobodnu Bosnu” kaže: „Neće biti proglašeno stanje nesreće u Federaciji BiH, jer kantoni nisu sačinili potpune procjene stanja niti su to razmatrale vlade kantona.“

Kako saznajemo od izvora bliskih Federalnom štabu civilne zaštite, nakon iscrpne rasprave u kojoj je u fokusu bila odgovornost kantona, članovi Federalnog štaba civilne zaštite usaglasili su da se neće uputiti prijedlog Vladi FBiH za proglašenje stanja nesreće na području FBiH.

Federalno ministarstvo zdravstva prije nekoliko dana pismeno se obratilo Vladi FBiH i Federalnom štabu civilne zaštite predloživši uvođenje stanja prirodne nesreće na cijelom teritoriju ovog bh. entiteta zbog izuzetno pogoršane epidemiološke situacije izazvane povećanjem broja zaraženih koronavirusom.

Medijima se obraća zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević, koja obrazlaže odluke donesene na večerašnjoj sjednici.

Osim tačke koja se odnosila na prijedlog o proglašenju stanja prirodne nesreće, Štab je razmatrao još nekoliko tačaka.

slobodna-bosna.ba/faktor.ba