Zasjeda Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH! Kakve će mjere biti donesene?

Sjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH je zakazana za danas.

Tom prilikom, šef laboratorije i profesor s Veterinarskog fakulteta Teufik Goletić ,koji je ujedno i član Kriznog štaba FBiH, rekao je za N1 da će se na današnjoj sjednici on i njegove kolege zalagati da se provode zdravstvene mjere i preporuke koje Krizni štab donosi.

“Ono na čemu ću insistirati i ja, a uvjeren sam i moje kolege, jeste da postoje strukture u ovoj državi, FBiH i na nivou kantona koje moraju voditi računa o onome što se zove ekonomija i nastavka života, ali mi prije svega imamo mandat da govorimo i radimo u kontekstu zdravstvenih mjera i zaštite javnog zdravlja. Vjerovatno i očekujemo da ćemo danas donijeti neke epidemiološke mjere koje su restriktivnije u odnosu na one prethodne. To će biti jedan prijedlog Kriznog štaba. Problem nastaje onoga trenutka kada treba provoditi te mjere na terenu. Apsolutno razumijem zasićenost stanovništva, želju da sve ovo nestane, ali sitaucija nije favorizirajuća u tom kontekstu”, kazao je Goletić za N1.

“Govorim sada kao virusolog, da bi ponovno proglašenje stanja prirodne nesreće na teritoriji FBiH vjerovatno bio način kako bismo konačno mogli implementirati mjere koje su epidemiološki primjerene. Da li će to ići u tom pravcu na današneoj sjednici Kriznog štaba, vidjet ćemo. Ja ću se za tako nešto zalagati”, naveo je.