Automatska skica

Zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske počela je danas u Beogradu u okviru “svesrpskog sabora”, prenosi Klix.

Sjednici, koja je otvorena za javnost, prisustvuju predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik, Srbije Aleksandar Vučić, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, patrijarh SPC Porfirije sa arhiepiskopima SPC i borjni drugi.

Odmah na početku sjednice usvojen je dnevni red današnjeg zasjedanja.

Premijer Srbije Miloš Vučević je istakao potrebu da se radi na očuvanju “srpskog identiteta”, te naveo da slijedi puno posla u svim segmentima društvenog života.

On je naglasio da je “zajednički kulturni i duhovni identitet nedjeljiv.”

“Vlada daje punu podršku predsjedniku Srbije na sprovođenju deklaracije koja će biti usvojena,” rekao je Vučević.

On je dodao da će u narednih 90 dana deklaracija biti predložena Skupštini Srbije na usvajanje.

Nakon zajedničke sjednice planirana je razmjena potpisanih dokumenata u prisustvu dva predsjednika.

Dodik je izjavio da deklaracija koja će danas biti usvojena “rehabilituje srpski nacionalni interes” i da će svi biti ponosni na njeno usvajanje.

Dodik je ponovio da neće odustati od toga da se 15. februar obilježava i kao Dan Republike Srpske, a da 9. januar kao Dan nastanka Republike Srpske.

“Deklaracija je suštinski nacionalni dokument, dala je odgovore na mnoge izazove i na ono što treba činiti u budućnosti,” rekao je Dodik na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske.

Dodik smatra da samo srpski državni i nacionalni interes nema alternativu.

“Deklaracijom se obuhvataju svi važni aspekti naših odnosa,” rekao je Dodik.

Dodik je istakao da će deklaracija biti usvojena i skupštinama RS i Srbije, a odnosi se na položaje i odgovore na najaktuelnija pitanja.

“Neki će misliti da to nije dobro, ali danas smo u vremenu kada nema oklijevanja,” rekao je Dodik.