Završena priča o ukidanju akciza i smanjivanju PDV-a: Dom naroda odbio prijedloge

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici okončao je priču o ukidanju akciza i uvođenju diferencirane stope PDV-a.

Poslanici u Domu naroda danas su saopćili Izvještaj o ujednačavanju teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Izvještaj o usaglašavanju teksta Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini.

Naime, nakon što su prijedlozi amandmana na ova dva zakona usvojeni u različitim verzijama, zajednička povjerenstva Doma naroda i Zastupničkog doma preuzela su zadatak usuglašavanja zajedničkog teksta. Povjerenstva su postigla dogovor i izvještaji su danas predstavljeni Domu naroda PS BiH.

Delegati koji su glasali protiv usvajanja poslovničkog izvješća odbacili su izmjene koje bi zahtijevale ukidanje akciza i uvođenje diferencirane stope PDV-a.

Za usvajanje izvješća o zakonu kojim bi se ukinuo PDV glasalo je šest, a protiv osam delegata. Pet glasova iz Federacije BiH glasalo je za, a četiri protiv. Za izvještaj je glasao jedan delegat iz RS-a, a protiv četiri.

U glasanju o izvješću o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u četiri delegata glasala su za, a devet protiv. Četiri delegata iz Federacije BiH glasala su za, četiri su bila protiv. Jedan delegat iz SC-a bio je za, četiri protiv.