Završeno glasanje u Bundestagu: Schmidt njemački kandidat za visokog predstavnika

Njemački Bundestag upravo je izglasao službenu potvrdu kandidature Christiana Schmidta kao njemačkog kandidata za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Prema pisanju Nezavisnih, njemačka je vlada u protekla dva mjeseca obavijestila sve članove Vijeća za provedbu mira i druge međunarodne partnere da Njemačka planira nominirati svog kandidata, ali bez imenovanja, jer bi Schmidt formalno mogao postati kandidat tek nakon potvrde u Bundestagu.

Kao što je rečeno, posljednjih mjeseci u medijima u Bosni i Hercegovini bilo je puno špekulacija, na što Njemačka nije mogla odgovoriti jer Schmidt formalno nije bio kandidat.

Njemačka navodno odbacuje informacije koje su se pojavile u medijima da je Schmidtov dolazak dogovoren s Rusijom, da američka vlada nije obaviještena ili daljnja nagađanja.

Njemačka želi surađivati ​​sa svima u Bosni i Hercegovini bez razlike kako bi ispunila 5 + 2 uvjete za zaključenje OHR-a, kako bi Bosna i Hercegovina mogla biti primljena u Europsku uniju što je prije moguće.