Zbog čega je odložena ekshumacija Zukorlićevog tijela? – Oglasio se njegov sin: Još smo u šoku zbog informacija koje smo dobili

Predsjednik Liberalne stranke i stranke pomirenja Usame Zukorlić rekao je da je ekshumacija njegovog oca i bivšeg čelnika stranke Muamera Zukorlića odgođena na zahtjev njegove porodice te da ima informaciju da će zahtjev biti odobren s međunarodnim stručnjacima.

– Ekshumacija preminulog Muamera Zukorlića je odložena najprije zato što kao porodica nismo bili spremni tako brzo za taj proces, jer je za svega nekoliko dana odlučeno da se ona radi, a i mi smo kao porodica još bili u šoku zbog informacija koje smo dobili. Drugi razlog je što smo zatražili od državnih organa da nam odobre međunarodnu ekspertizu ekshumacije i obdukcije, rekao je Zukorlić.

Dodao je da su uzorci preminulog Muamera Zukorlića, za koje je utvrđeno da nije preminuo prirodnim putem, uzeti neposredno prije dženaze.

– Trebalo nam je vremena da nađemo odgovarajuće laboratorije i dok smo poslali uzorke na analizu, a zatim i da stignu rezultati. U kontaktu sam sa Višim tužilaštvom u Novom Pazaru i sa Republičkim tužilaštvom, oni su prilično otvoreni za saradnju i prema nezvaničnim informacijama odobriće međunarodnu ekspertizu, rekao je Zukorlić.

Pojasnio je da ga je vijest o očevoj smrti zatekla u Turskoj dok je studirao te da je stigao prije sahrane, tako da nije imao prilike da učestvuje u donošenju odluka o obdukciji, prenosi Blic.

– Ja lično i mala grupa ljudi bliska meni se nismo pomirili s tiim da je umro naš vođa, a da nisu izvršene neke osnovne zakonske obaveze, kao što su uviđaj, uzimanje izjava, utvrđivanja uzroka smrti, čak tijelo nije uopšte prebačeno u bolnicu i na kraju, obdukcija bi se mnogo lakše izvršila u tom periodu nego sada, kazao je Usame Zukorlić.

Dodao je kako želi vjerovati da u tome nema loše namjere, ali da je haos koji je nastao s njegovom obitelji i prijateljima zbog muftijine smrti doveo do scenarija, kako je rekao, nije ni malo naivan.

– Ali, ne želim da ta stvar bude razlog za bilo kakvu sumnju prije nego što dobijemo konačne rezultate obdukcije, rekao je Zukorlić.

Naveo je da je analiza uzoraka pokojnog muftije urađena diskretno, kako bi se ženski članovi porodice zaštitili od agonije iščekivanja rezultata i da su svi bili iznenađeni onim što su dobili iz laboratorija, piše Blic.

Zukorlić je rekao da je čista koincidencija da su rezultati došli nedugo nakon izbora na kojima je sudjelovala S SP. Također je rekao da su stranački funkcioneri “tužni i pomalo bijesni zbog razvoja događaja”.

– Ja se zaista nadam da će doći do saradnje između tužilaštava Srbije i BiH, a mi smo tražili i širi tim država da se uključi u ovaj proces. Iako želimo da imamo apsolutno povjerenje u institucije Srbije glavni razlog zbog koga tražimo međunarodnu ekspertizu je da imamo što kvalitetnije istraživanje i da dobijemo što bolje rezultate, rekao je Zukorlić.