Zbog čega se Komšić smijao Dodiku? Na sastanku pričao jedno, a novinarima drugo

Nakon sastanka Predsjedništva Bosne i Hercegovine i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, održana je konferencija za novinare na kojoj su prisustvovali svi sudionici, a predsjedavajući Željko Komšić objasnio je zašto se nasmijao kolegi iz Predsjedništva.

Televizijske kamere uhvatile su Komšića kako se smije i koluta očima dok je Dodik nakon sastanka davao izjavu novinarima koji su tada govorili o ideji “novog političkog dogovora” koji bi uključivao Tursku i Srbiju.

Komšić naglašava da mu je bilo smiješno što Dodik ni u jednom susretu s Erdoganom nije spomenuo Srbiju, odnosno nije spomenuo nikoga osim Turske u smislu posredovanja u novim političkim pregovorima u Bosni i Hercegovini.

“Dodik je na posljednjem sastanku tražio pomoć i to jedino od predsjednika Turske, u smislu da se uključi i posreduje u unutarnjim pitanjima Bosne i Hercegovine, a onda je nakon sastanka, na samoj konferenciji za medije pokušao da u to uvrsti i Srbiju, što naravno, nije ni pominjao na sastanku. Zato sam se i smijao”, rekao nam je Komšić.

Dodikova ideja, koju je predstavio u petak nakon sastanka s Erdoganom, izazvala je reakcije, kako u Bosni i Hercegovini tako i u regiji, a sve je naknadno komentirao turski predsjednik.

Erdogan je rekao da će Turska biti tu da pomogne unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine ukoliko Bošnjacima, Srbima i Hrvatima to bude trebalo i ako se uspiju oko toga dogovoriti. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je rekao da Dejtonski sporazum ne bi trebalo dirati čime je izazvao i reakcije političara u BiH. Na kraju, sastanak zbog cijele situacije imale i opozicione stranke iz Republike Srpske koje su zaključile da ne podržavaju “raspakivanje Dejtona” te su ocijenile da je novi Dodikov prijedlog “još jedno izazivanje krize”.