Zbog krešnja Ustava BiH Njemačka u RS-u obustavljaju četiri projekta vrijedna 105 miliona eura

Kako saznaje Klix.ba Njemačka je vrlo konkretna u politici suzbijanja podrivanja institucija Bosne i Hercegovine u režiji Milorada Dodika.

Zbog kršenja Dejtona, Ustava i urušavanja institucija BiH, Njemačka u Republici Srpskoj obustavlja ni manje ni više nego četiri projekta vrijedna 105 miliona eura.

Nedavno je BiH dobila službenu obavijest iz Njemačke da zemlja sa velikom zabrinutošću prati političku situaciju u BiH. Ističe se da je vidljiv pokušaj secesije RS i njenih čelnika.

Njemačka kaže da su poteziNarodne skupštine RS, koji se povlače od kraja 2021. godine, neprihvatljivi jer imaju za cilj oslabiti državu. To je ocijenjeno kao velika opasnost.

Stoga će Njemačka kao sankciju Miloradu Dodiku i vodstvu RS-a obustaviti pripremu četiri infrastrukturna projekta RS-a vrijedna 105 miliona eura do povlačenja neustavnih odluka NS RS-a i okončanja blokade državnih institucija.

Riječ je o projektima Rehabilitacije HE Trebinje, faza IV, Rehabilitacija HE Trebinje, faza III, Vjetropark Hrgud i Opskrba otpadne vode Gradiška

U dopisu dostavljenom BiH, njemačka vlada kaže da čvrsto stoji uz BiH i da će se odlučno suprotstaviti svakoj političkoj i ekonomskoj destabilizaciji države kroz separatističke aspiracije.

Podsjetimo, upravo je visoki predstavnik Christian Schmidt govorio o ekonomskim sankcijama i posljedicama za RS zbog politike Milorada Dodika. Ovo je do sada najkonkretniji primjer da će građani Republike Srpske ispaštati zbog politike lidera SNSD-a.

Nakon američkih i britanskih sankcija, izvjesno je da će pojedine zemlje Europske unije uvesti sankcije Miloradu Dodiku i upravi RS-a. U međuvremenu Njemačka djeluje upravo tamo gdje najviše boli, a to su novac i ulaganja.