Zelenski iftario sa muslimanima u redovima ukrajinskih snaga

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky podijelio je iftar s ukrajinskim muslimanskim vojnicima u petak, što će, kako je rekao, postati “nova tradicija poštivanja”.

Obraćajući se prisutnima na kojoj su bili čelnici medžlisa krimskih Tatara, te predstavnici muslimanskog vodstva, Zelenski je zahvalio muslimanskoj zajednici.

Rekao je da se mjesec ramazan “poštuje svugdje u Ukrajini – čak i na prvoj liniji, čak i u borbenim uvjetima”.

“I pored ratne tuge i boli, neka vam je vedar ramazan! Neka iftar donese utjehu svima na svijetu, u muslimanskoj zajednici, gdje god se sada nalazite. Velika svjetska muslimanska zajednica uvijek se može osloniti na Ukrajinu, na naše poštovanje i solidarnost”, poručio je ukrajinski predsjednik,

Od invazije Moskve u februaru 2021., Ukrajina je pokrenula višestruke napade na ruske položaje na Krimu, koji je Moskva prethodno anektirala 2014. i trenutno je pod kontrolom Kremlja.

Zelenski je više puta obećao da će osloboditi Krim, za koji kaže da ostaje “dio ukrajinskog naroda i društva”.

Također je kritizirao rusko postupanje prema muslimanima na Krimu.

“Pokušaj Rusije da porobi Ukrajinu i druge narode Europe počeo je upravo od okupacije ukrajinskog Krima, upravo od represije na Krimu protiv slobode Ukrajine i Krimskih Tatara, protiv krimskih muslimana”, rekao je Zelenski.

Oslobađanje Krima nema alternative ne samo za Ukrajinu, već i za cijeli svijet.