Željana Zovko poručila da Bošnjaci grade mit na povijesti stradanja i genocida

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko bila je gošća HRT-a i ovom prilikom osvrnula se na aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, govorila je o savezništvu i partnerstvu hrvatskih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini s Miloradom Dodikom, istaknuvši kako je od stranaca tražila da odgovore da li su se zapitali šta je Hrtvate natjeralo na takvo savezništvo.

“Ja sam postavila jedno pitanje i svim ovim međunarodnim predstavnicima, i u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji, da li su se ikada zapitali što je to dovelo do toga da Hrvati moraju tražiti na neki način savezništvo i partnerstvo sa Dodikom i što je to dovelo do obespravljivanja Hrvata u posljednjih 25 godina. Od samog početka Hrvati su apsolutno gurnuti da postanu manjina, da izgube sve što su stekli Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom i, normalno, to jeste otežalo njihov itekako njihov položaj”, kaže Zovko.

Tada je rekla da Dodiku odgovara borba Hrvata i Bošnjaka, tvrdeći da Srbi i Bošnjaci istinski i ne žele u EU te da su pod ruskim i turskim utjecajem.

Novinar je potom zatražio komentare u kontekstu rata u Ukrajini, može li se ova situacija iskoristiti da se Bošnjaci natjeraju na dogovor o izbornom zakonu. Zovko je kazao da Bošnjaci u osnovi grade mit na stradanju i povijesti genocida i da je u takvim okolnostima mnogim zemljama teško promijeniti stav o BiH.

“Ukoliko gradite čitav mit u Bosni i Hercegovini na povijesti stradanja naroda, na povijesti genocida, na povijesti žrtve, vrlo je teško jednoj Nizozemskoj reći ne, konceptu koji vi zagovarate – kazala je Zovko, te dodala da je to osobito zbog toga što su bili u Srebrenici. Belgiji, zbog svojih osobnih razloga, zato što ne žele da se suoče sa nekim konkretnim problemima svog federalizma. Njemačkoj zbog čitave populacije Turske koje tamo postoje, znači imate milijune Turaka koji zagovaraju da Bošnjacima treba pomoći”, izjavila je ova zastupnica HDZ-a u Parlamentu EU.

Drugim riječima, Zovko ne zanima šta su Bošnjaci prošli zbog genocida kao narod koji je najviše stradao.

Komentar Željane Zovko o stvaranju mita o stradanju i genocidu možete pogledati u videu HRT-a od 12:45 minuta.