Željka brani Dodikovu bruku oko ikone: “Ovo je mala i nevažna zemlja… političko Sarajevo svjesno omalovažava taj događaj”

Predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović rekla je da je Milorad Dodik, član i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pogrešno problematizirao ikonu koju je dao ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, “pokušavajući skrenuti pažnju sa skandala koji su izazvali članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić, odbijajući da se sastanu sa Lavorovim u Sarajevu.”

U tom smislu Cvijanović je rekla da “pokušavaju naći ravnotežu protiv skandala i iskoristiti situaciju nakon posjeta Lavrova, dok su neki ljudi u izolaciji i imaju zdravstvenih problema zbog zaraze virusom korone”.

Istaknula je da je “politička oporba u RS-u počela lako i zajednički govoriti sa sarajevskim federalnim medijima i navodno ukradenoj ukrajinskoj vjerskoj relikviji, ali to nikada nije dokazano već se radi o slijepo sprovedenoj akciji sa druge strane.”

“Neuspješan je pokušaj zatamnjivanja posjeta Istočnom Sarajevu i Republici Srpskoj, što je prekrasno. Kao rezultat toga, sastao se s dužnosnicima RS, a zatim je ispunio protokolarne dužnosti u sklopu svog ‘federalnog’ posjeta Sarajevu. Šteta je što neki to nisu shvatili kao priliku da razgovaraju s Lavrovom o važnim stvarima, ali situacija je bila nezrela i pokazali su krajnje nepoštovanje Rusije i ismijavali BiH.” rekla je Cvijanovićeva.

Dodala je da “Političko Sarajevo svejsno želi da omalovažava taj incident”, ali da FBiH nije svjesna koliko je puta Rusija pomogla ne samo RS, već i cijeloj BiH, te da nema osnova za razgovor o negativnom ruskom utjecaju u BiH”, dodala je.

Cvijanovićeva je rekla da je i FBiH ovisna o ruskom plinu koji je tokom rata kupovala po pristupačnim cijenama “unatoč prethodnom dugu”.

Rekla je za Radio Republike Srpske da je Rusija korektna prema BiH, podsjetivši da je klirinškki dug platila u gotovini.

“Pokrenula je niz izuzetno poštenih i prijateljskih poteza po cijeloj BiH”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da u Bosni i Hercegovini i na ovim prostorima postoje uticaji mnogih svjetskih sila, te da u tom smislu ne stoje optužbe o malignom uticaju Rusije, kako “nastoje naglasiti pojedini predstavnici međunarodne zajednice i političko Sarajevo”.

“Ovo je mala, neuglađena, nesređena i nevažna zemlja i žao mi je što ovo moram reći o BiH. Smeta mi, ali gledam u Republiku Srpsku i želim da to bude zemlja koja ispunjava svoje obveze, funkcije, napredak, napredak i postaje sve bolja. Naravno, griješe se. To je humano, ali važno je biti svjestan tih pogrešaka i ukloniti ih kao što to činimo.”

Ona je ustanovila da postupak članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da se ne sastanu sa Lavrovom treba posmatrati kao “BiH pitanje”.

“Postoje oni koji kažu da je ovaj pokret proizvod unutarnjeg ludila, proizvod nerazumijevanja stvari i neznanja ponašanja u normalnoj komunikaciji i diplomatskom protokolu. Ali nisu naštetili Lavrovu, naštetili su sebi i BiH koju toliko vole braniti na međunarodnoj razini. To više govori o BiH nego o bilo čemu drugom.”