Predsjednica RS-a Željka Cvijanović prošle sedmice boravila je u Izraelu gdje se sastala sa izraelskim zvaničnicima, a između ostalog vrijeme je iskoristila i za susret s novinarom uglednog lista Haaretz. Njene izjave i pogled na situaciju dijametralno je suprotan ranijim istupima zvaničnika RS-a, prenosi Klix.

Novinar Haaretza Sam Sokol u uvodnom dijelu intervju objašnjava kako je Cvijanović odgovarala na brojna pitanja, uključujući i ona koja uključuju stavove zvaničnika RS-a o genocidu u Srebrenici i negiranju genocida.

“Nema poricanja genocida i nije bilo poricanja genocida”, rekla je Cvijanović za Haaretz te je naglasila kako rasprave o ratnim zločinima sprečavaju BiH da ide naprijed.

Također, list Haaretz naglašava kako je upravo naslovnicu ovog medija u proteklom periodu “krasilo” nekoliko priča o pitanju genocida u Srebrenici te se ističe kako je Ambasada Njemačke u Tel Avivu odlučila da odloži ceremoniju dodjele priznanja izraelskom historičaru Gideonu Greifu zbog njegove uloge u pisanju izvještaja o Srebrenici koji je objavljen prije nekoliko mjeseci, a koji je finansirala Vlada Republike Srpske.

U intervjuu koji je prema riječima novinara imao dosta burnih momenata, Cvijanović je izjavila kako se Vlada RS-a nikada nije bavila negiranjem genocida već da su se svi zalagali da se svaka žrtva jednako pamti.

Također, naglasila je kako ljudi treba da nađu balans te da kažu da su sve žrtve – žrtve, umjesto što se potencira priča o tome da “jedna majka plače više od druge majke te da se sve gleda kroz nacionalnost”.

“Nikada ne želimo politizirati nijednu smrt. Bosna ne može ići naprijed jer i danas samo razgovaramo o tim stvarima umjesto da razgovaramo o našim kapacitetima u energetskom sektoru”, navela je Cvijanović.

“Nije sporan sadržaj zakona”

Upitana da li misli da su Bošnjaci previše fokusirani na temu genocida, Cvijanović je rekla kako ona ne misli tako, ali je također navela da se pričom o istoj temi ne može gledati u budućnost.

U intervjuu, list Haaretz naglašava kako su srpski lideri u BiH posljednjih godina izazvali kritike zbog pokušaja da umanje težinu genocida, u kojem su snage bosanskih Srba ubile više od 8.000 bosanskih muslimana u Srebrenici.

Ističe se kako su srpski zvaničnici negirali valjanost presuda iz Haga, a na kraju je i visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakon kojim se kriminalizira negiranje genocida.

“Cvijanović je najavila kako se RS neće pridržavati ove mjere, dok je Milorad Dodik zaprijetio da će se RS povući iz Oružanih snaga BiH i formirati vlastite srpske snage”, navodi Haaretz.

Tokom intervjua, Cvijanović je nekoliko puta odbijala da odgovara na pitanja o tome da li vjeruje da se u Srebrenici zaista dogodio genocid te je rekla da njeno protivljenje Inzkovom zakonu proizilazi iz činjenice da ga je nametnuo međunarodni predstavnik, a ne domaće institucije.

“Naša reakcija nema veze sa sadržajem zakona. Čak i da je to zakon o oblacima ili o vjetrovima, naša reakcija bi bila ista”, rekla je Cvijanović.

Treba podsjetiti da SNSD-ovci i HDZ-ovci u Parlamentu BiH u aprilu ove godine bili protiv Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koji je predviđao i zabranu negiranja genocida, kao i kažnjavanje veličanja ratnih zločina i ratnih zločinaca.

Na pitanje da li načelno odobrava zakon, Cvijanović je naglasila kako se zalaže za razgovore između etničkih skupina u BiH o tome kako se nositi s pitanjem sadržaja zakona. Međutim, tokom razgovora za izraelski list odbila je da navede koji bi stav, ako ga ima, zauzela u okviru takvog unutrašnjeg dijaloga.

“Moj stav je da sjedim zajedno sa svojim kolegama. Razgovarali bi o kulturi, školama, ratnim zločinima, bilo čemu i da vidimo kako možemo doći do zajedničkih stavova o nekim pitanjima”, rekla je ona.

Poricanje u mnogim oblicima

Tokom intervjua Željka Cvijanović odgovarala je i na pitanja povezanosti vlasti u RS-u sa osnivanjem kontroverzne komisije kojom predsjedava izraelski profesor Gideon Greif, a koja je objavila izvještaj u kojem se negira genocid u Srebrenici.

Između ostalog, intervju govori i o stavovima potpredsjednika Svjetskog jevrejskog kongresa Menachema Rosensafta koji je optužio Cvijanović, Dodika i druge zvaničnike iz RS-a slijede stavove onih koji negiraju holokaust.

“Oni ne samo da drsko i besramno negiraju da su paravojni nasilnici iz RS-a pod komandom Ratka Mladića izvršili genocid u Srebrenici, već lideri bosanskih Srba veličaju ratne zločince. To je ekvivalent poricanju da su Jevreji sistematski ubijani u Aušvicu, Treblinki i pretvaranju Adolfa Eichmanna u narodnog heroja”, navodi se.

Također, Crvijanović se tokom intervjua osvrnula i na rad ministrice vanjskih poslova Bisere Turković za koju je izjavila kako slijedi svoju “etničku agendu”.

“Navela je kako Turković slijedi svoju etničku agendu, da mrzi diplomate koji su etnički Srbi te da se sastajala s nekim problematičnim liderima koji su povezani sa sigurnosnim pitanjima”, navodi Haaretz.

Na kraju, Cvijanović je govorila i o tome da li Vlada RS-a ima interese za sukobe.

“Nema revolucije, nema rata. Otvorena su vrata za razgovor sa našim partnerima, a smatramo da su Bošnjaci i Hrvati naši partneri. Ja sam orijentisana na budućnost, a da biste imali budućnost morate imati dijalog. Da biste imali dijalog, morate imati partnere. Da biste imali partnere, morate sjesti zajedno i razgovarati – o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”, zaključuje Cvijanović u razgovoru za izraelski list Haaretz.