ŽELJKA CVIJANOVIĆ OČAJNA ZBOG DODIKOVOG PORAZA: “Opozicija je još jednom pokazala kukavičluk”

Kad god se razgovara o važnom pitanju za Republiku Srpsku, opozicija napusti Narodnu skupštinu da pokaže svoj politički kukavičluk, rekla je predsjednica RS-a Željka Cvijanović skupljajući dojmove nakon debakla čelnika svoje stranke Milorada Dodika na posebnoj sjednici Skupštine RS-a.

Cvijanović je u izjavi za Srpskainfo ocijenila da je sastanak bio uspješan, kako u pogledu rasprave, tako i u smislu zaključaka do kojih je došlo.

– Bilo je očekivano da opozicija napusti skupštinu. To po pravilu rade svaki put kada je u pitanju neka važna tema za Republiku Srpsku, nastojeći da se izvuku iz diskusije i da ne daju svoj doprinos važnim pitanjima kojima smo se i ranije bavili – istakla je Cvijanovićeva.

Dodaje da je politička kukavičluk ta koja pokazuje što stvarno misli o određenoj temi.

– Međutim, to ne predstavlja ništa novo; opozicija uporno bježi od velikih tema, jer prosto ne smiju da diskutuju i da daju svoj doprinos. Prilično je besmislena izjava jednog od opozicionara koji kaže “vi se bavite ovim temama zakašnjelo”. To nije tačno, mi smo se mnogo puta bavili ovim temama, ali je opozicija mnogo puta pobjegla od te teme. Prosto su se sakrili, nisu htjeli da budu vidljivi kako se ne bi zamjerili međunarodnom faktoru – ističe Cvijanovićeva.

Podsjeća da su neki od opozicionara čak pretrpjeli i sankcije visokih predstavnika, te im je bilo “ponuđeno da uđu u pravnu bitku i da institucije stanu iza njih, ali su odustali”.

Na pitanje Srpskainfo na koga konkretno misli, odnosno da li je riječ o lideru SDS Mirku Šaroviću, Cvijanovićeva je potvrdila da govori upravo o njemu.

Komentirajući zaključke donesene na posebnom sastanku NSRS-a, uključujući zaključak međunarodnog pravnog tima da tuži prethodne visoke dužnosnike, Cvijanović je istakla da je sasvim “prirodno da je NSRS donio takav zaključak”.

– Republika Srpska treba da se pravno brani od nepravnih aranžmana, mjera i akcija koje su dolazile od visokih predstavnika. Institucijama RS i nije baš ostavljeno previše prostora, osim naravno da zauzimaju političke stavove, ali isto tako da pokušamo naći i pravnu zaštitu za određene devijacije koje su se ovdje dešavale – ističe Cvijanovićeva.

Dodaje da su se od kraja rata do sada dešavale brojne manipulacije, u okviru kojih je bila i uloga visokog predstavnika, koja je bila manipulativna, jer je mnogo puta izašao iz svog mandata.

– Činjenica da imate jednog neizabranog pojedinca, koji je sebi dao za pravo da donosi zakone i nameće ustavne amandmane, kažnjava građane, ostavlja ih bez zaštite pred sudom. To nigdje u međunarodnom pravu nije navedeno kao njegova mogućnost ili obaveza. Bilo je situacija da visoki predstavnik smjenjuje građane, a nije im ostavio mogućnost da traže zaštitu pred sudom. Onda slušate visokog predstavnika i one koji brane tu poziciju, a koji nam govore o pravnoj državi. Pričaju o pravnoj državi, a smijenjeni građani nisu mogli naći bilo kakav pravni lijek ili pravnu zaštitu da se odbrane. Visoki predstavnici pričaju o ljudskim pravima, a onda postanu najveći kršioci ljudskih prava na planeti, jer su ostavljali građane bez sudske zaštite, dokumenata, mogućnosti da rade i zarađuju za sebe i svoje porodice. Žigosali su građane na razne načine i izvrtali ih ruglu. To je ta uloga visokog predstavnika koja je vrlo traumatična s obzirom na to da je bila nepravedna – zaključila je Željka Cvijanović.

Podsjećamo da su veleposlanici Kvnite, odnosno Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija i SAD, izdali zajedničko priopćenje u kojem su najoštrije osudili zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

-Ambasadori Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, kao i specijalni predstavnik EU u Sarajevu, upoznati su s jučerašnjim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

Ponovo izražavamo svoje opredjeljenje za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države s dva entiteta koji nemaju pravo na otcjepljenje od BiH.

U vrijeme kada se zemlja suočava s brojnim izazovima, uključujući pandemiju, pozivamo sve vladine institucije da se usredotoče na zadovoljavanje potreba svojih građana, uključujući potrebu za reformama nužnim za gospodarski oporavak i napredak prema EU, umjesto da se oprečne izjave.

Daljnji napredak u Bosni i Hercegovini jasno je naveden u Mišljenju EU i Agendi OHR-a 5 + 2, a ovo bi trebalo biti u fokusu institucija usmjerenih na okončanje međunarodnog nadzora. U međuvremenu, nastavljamo podržavati visokog predstavnika i EUFOR.

Doprinos EUFOR-a miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i dalje je presudan i nastavljamo u potpunosti podržavati njihov rad.

Podsjećamo da svaku odluku o eventualnom zatvaranju Ureda visokog predstavnika (OHR) donosi Upravni odbor vijeća za provedbu mira (PIC). Preduvjeti za zatvaranje OHR jasno su definirani agendom 5+2, koja mora biti u potpunosti provedena. Do tada, visoki predstavnik nastavlja s ključnom ulogom u provedbi civilnog dijela Daytonskog mirovnog sporazuma, u skladu sa svojim mandatom i ovlaštenjima koja mu je dala međunarodna zajednica. Po svim navedenim pitanjima, visoki predstavnik blisko surađuje s domaćim akterima, uključujući predstavnike Republike Srpske. Pozivamo sve strane u BiH, na svim razinama vlasti, da održavaju konstruktivnu atmosferu i ulažu napore u ostvarenje bolje budućnosti za sve građane.”