ŽELJKA CVIJANOVIĆ PONOVO PANIČI: “Osporavaju izbornu volju građana Rrepublike Srpske”

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović rekla je da je izuzeće Srebrenice i Doboja iz odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata posljednjih lokalnih izbora pokušaj političkih aktera koji su uzurpirali Središnje izborno povjerenstvo BiH da ospore volju građana Republike Srpske u ovim lokalnim zajednicama.

“Ova skraćena odluka predstavlja konsenzus političkog Sarajeva, SDS-a i PDP-a kroz osoblje u CIK-u, što dokazuje i član CIK-a koji je glasao protiv ove odluke, pokušavajući problematizirati rezultate izbora bez odgovarajućeg obrazloženja. “Na pitanje da komentira Odluku CIK-a o utvrđivanju i objavljivanju rezultata izbora, upravo su tamo uvjerljivo poraženi”, rekla je.

Cvijanović je ocijenila da je razlog takve odluke očito odlučna pobjeda Mladena Grujičića nad kandidatom SDA u Srebrenici, kao i smanjenje SDS-a i PDP-a u Doboju na razinu statističke pogreške.

“Odluka o Srebrenici nema nikakve veze s bilo kakvim nepravilnostima u izbornom procesu, ali ima veze sa srpskim kandidatom koji pokušava blokirati njegovu pobjedu”, rekla je Cvijanović.

Kazala je da su to strukture koje koriste Srebrenicu kao politički alat za privlačenje međunarodne pažnje i nisu zabrinuti kako ljudi tamo žive i koliko za tu općinu.

“Činjenica na koju smo ukazivali od izbora na ovom sastanku CIK-a je da su neki članovi CIK-a direktno sa stranačkih čelnika prešli sa savjetničkih mjesta na ove pozicije, ne daje im apsolutno nepravedno i nepravedno pravo da preispituju volju izbora. Pored demokratskog kapaciteta građana Republike Srpske”, rekla je Željka Cvijanović za ‘Srnu’.