ZELJKO GOVORI ŠTO ČOVIĆ MISLI: “Prijedlog Bakira Izetbegovića je nestatutaran, nelogičan i neprovediv!”

“Prijedlog Bakira Izetbegovića i SDA o tomu da se u Mostaru rotira gradonačelnik je protustatutaran i nezakonit te kao takav u potpunosti neprihvatljiv”, izjavio je za Dnevnik.ba Slaven Zeljko, predsjednik GO HDZ-a BiH Mostar.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović predstavio je danas mogućnost da “Koalicija za Mostar”, predvođena SDA i Bh. blok se mogao složiti da se gradonačelnik rotira u Mostaru.

“Mislim da će Bh. blok izaći s takvom idejom da se četiri godine podijele faktički natroje. To bi, po svoj prilici, bilo zanimljivo i za SDA. Pretpostavljam da bi naši ljudi u Mostaru mogli prihvatiti takvu ideju, da danas bude izabran jedan od dvojice, ali da se unaprijed, kao u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, to podijeli na tri puta po 16 mjeseci”, rekao je Izetbegović te dodao kako je “to zanimljiva ideja koja je jutros lansirana i mislim da bi mogla danas proći na sjednici Gradskog vijeća u Mostaru”.

S druge strane, Željko je žestoko odbacio takvu mogućnost.

“Riječ je o nestatutarnom prijedlogu koji nema nikakve logike i koji je u praksi neprovodiv. Također, Izbornim zakonom je jasno propisano koliko traje mandat gradonačelnika”, istaknuo je Zeljko.

Izrazio je mišljenje da su takvi prijedlozi stvorili “izlaznu strategiju” za određene političke aktere.

Inače, slična ideja pojavila se tijekom pregovora o izmjenama i dopunama Mostarskog statuta i izbornih pravila za izbor gradskih vijećnika, ali je odbačena kao nelogična.

Protiv Izetbegovićeve inicijative izjasnio se i lider Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž.

“Očigledno je riječ o dogovoru SDA i HDZ-a. Ne vidim šta drugo može biti. Salem Marić je ostavio mandat u Parlamentu zbog Mostara i to govori da dogovor između njih postoji.

Upravo sam dobio ove podatke o rotaciji, samo ne znam odakle im ideja, jer svaki dodir statuta grada Mostara zahtijeva promjenu ustava. Ideja je praktički nemoguća i uopće mi nije jasno što žele. Svatko ko uopće poznaje procese i poslovnik, zna da mi je suvišno komentirati ideju rotirajućeg gradonačelnika.

Očigledno su ovi iz ‘Koalicije za Mostar’ shvatili da je ideja o gradonačelniku Mostara u liku Zlatka Guzina propala pa sad ovo predlažu. To je besmisleno, ne znam stvarno.

Svaka intervencija u ulozi gradonačelnika zahtijeva promjenu ustava FBiH, a mi godinama pokušavamo mijenjati razne ustave u ovoj zemlji, tako da to ne ide”, rekao je Raguž.

“Sve i da svi pristanemo, to ne može proći u Gradskom vijeću nego mora ići u Parlament FBiH. Prijedlog je zakomplicirao izbor gradonačelnika.

U svakom ćemo slučaju vidjeti što će reći, kako će to predstaviti, u kojem obliku, pa ćemo vidjeti što i kako kao stranka.

Nećemo reći za koga smo glasali na prošlom sastanku, nećemo reći ni za koga ćemo sada glasati, ali Mario Kordić nam je prihvatljiviji”, kaže Raguž.

“Išli smo prema njemu s idejama i projektima, ali nam nije odgovorio i tako ćemo se nositi prema njegovoj kandidaturi. Mi smo spremni na razgovor i s njim i s drugim kandidatom Zlatkom Guzinom. Naše glasove neće imati nijedan dok se ne očituju o dokumentima koje smo im poslali.

U svakom slučaju, vidjet ćemo kako ćemo glasovati nakon današnjih sastanaka s obje strane.

Šanse da Mostar danas dobije gradonačelnika su 60 prema 40”, zaključio je Raguž za Radio Federacije uoči današnje sjednice Gradskog vijeća, prenosi Federalna.ba.