eljko Komšić se obratio košarkašicama: Izvinite za ovakav odnos, zaslužile ste mnogo više

Hrvatski član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, u razgovoru za O kanal se izvinio košarkašicama na odnosu prema njima.

– One imaju pravo na kritiku i u pravu su, zaista. Ja bih im pomogao da sam mogao, budžet nije usvojen, ne znam, kako šta, odakle. Imali su uvijek podršku, imaće uvijek bez obzira na sve. Nije tu samo riječ o košarkašicama, već generalno o sportu, zakonu o sportu. Ako ćemo da pravimo državu, neke stvari treba sistemski poredati, a ne da ovise o milosti danas jednog člana predsjedništva, sutra ministarstva civilnih poslova, u čijoj nadležnosti i jeste sport, ili nekih entitetskih ministara, direktora javnih preduzeća. Nisu to naše pare, to su državne pare i mora se sa njima raspolagati u skladu sa zakonom, rekao je Željko Komšić za O kanal, pa dodao:

– Ali su u pravu. Ne mogu im ja zamjeriti ništa. Nije to ljutnja, bijes, to je više neka vrsta razočaranosti odnosom prema sportu generalno, stoji. Zašto nema novca, ko to zaustavlja, ko to opstruira, kome je stalo da reprezentacija uspije, ko stoji iza nje, ko ne stoji. Ako smo došli do toga da i to moram objašnjavati, u redu, objašnjavaju, ali znam da kada je predsjedništvo u pitanju niko im nije mogao obezbijediti ništa jer nema budžeta. Ne možete davati pare, ako budžet nije usvojen. Stajaćemo uz njih uvijek, koliko god možemo. Donijeli su nam radost, ovoj zemlji je potrebna radost pobjede, a oni su nam to priuštili. Zato im svi trebamo reći hvala, a ja neko kao vlast moram im reći izvinite što se odnosimo tako prema vama, zaslužili ste mnogo više.