Žestok odgovor Dodiku: “Izvini Milorade što ‘hodže arlauču’, što je Vanja udata za Bošnjaka, što postoji Bosna i Hercegovina!

Piše: A. Čorbo-Zećo (portal nap.ba)

Mislim da nema loš narod, postoje loši pojedinci u narodima, kazao je Milorad Dodik pozivajući Bakira Izetbegovića da se izvini zbog izjave u Dnevniku D FTV-a.

Konačno Milorad reče istinu. No, poražavajuće je da ne vidi da je lično on loš pojedinac. Nismo još čuli da se izvinio zbog genocida, ratnih zločina, nemogućnosti djece u RS da govore svojim jezikom, da se izvinio jer jedan cijeli narod nazove muslimanima, nije se izvinio jer za njega “hodža arlauče s džamije”, nije se izvinio što je RS doveo na rub provalije iz koje teško da ima izlaza, nije s eizvinio za nelegalnu crkvu u dvorištu nane Fate Orlović. Nije se izvinio što prima visoku plaću od države koju ne priznaje i ne voli. Nije se izvinio „gospođi koja predstavlja srpski narod, a udata je za Bošnjaka! Dodik kaže nije to šovinizam. Ipak ponavlja da je Vanja Bjelica Prutina zadržala prezime muža Bosnjaka nakon razvoda. To kaže Srbi ne rade!

Nije se izvinio jer su penzioneri koje on predstavlja na dnu ljestvice po primanjima, ali traži izvinjenje Izetbegovića jer je njegova izjava interpretirana kako odgovara huškačkoj politici koja svih ovih godina opstaje na političkoj sceni samo iz straha i panike.

Nije se izvinio za slučaj ‘ikona’, skandal svjetskih razmjera.

Svojim politikama Dodik je faktor nestabilnosti, nesigurnosti, ekonomske propasti. Pomaže mu dobrano Dragan Čović, a prati ih, istina i Bakir Izetbegović. Dao im je alat – vlast i sada nasumično gađaju.

U konačnici Dodik je svoje lice pokazao cijelom svijetu gostujući na okruglom stolu pred Vijećem sigurnosti UN-a kada se obrušio na visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i nazvao ga monstrumom i strancem koji sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime.

“Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke koje nisu uspostavljene u Dejtonskom sporazumu”, povikao je Dodik.

Pri tome nije spreman ni nikakve ustupke, pa čak ni da se donese odluka da jedinica OSBiH uspostavi šatore u migrantskom kampu Lipa. Destrukcija je njegovo drugo ime.

To svi znaju, a on Dejtonski sporazum promatra kao ševdski sto. Uzima šta odgovara njemu i politici koju provodi, a sve kako bi se bogatio na račun naroda.

Jasno je da suočen sa teškim optužbama za kriminal, velikim brojem neriješenih ubistava, teškom ekonomskom situacijom u dijelu Bosne i Hercegovine kojim suvereno vlada više od deset godina, kao i izolacijom od strane Sjedinjenih Američkih Država, I najnovijim skandalom ‘Ikona’ Dodik gubi vse konce.

Milorad Dodik, svoju agresivnu politiku pokušava izdići iznad Državnih institucija.

Dodik koristi populizam i ratnu retoriku kako bi se održao na vlasti. Manipuliše strahom i ucjenama. To je model koji je već oproban kod nekih političara koji blisko sarađuju sa njim, poput Aleksandra Vučića u Srbiji. Zajednički imenilac im je autokratski način vladanja; imaju apsolutnu kontrolu nad medijima, dok se sa neistomišljenicima obračunavaju brutalno.

I dva dana pred izbore u BiH Dodik je glasačima zaprijetio na javnoj tribini u Gacku: “Nemojte slučajno da neko ko je zaposlen u Gacku glasa za Govedaricu i SDS. Izbacit ćemo ga s posla”.

I nije si ni zbog ovoga izvinio.

U ovom momentu Dodikov ekstremizam može se zaustaviti samo na dva načina, jakim probosanskim blokom sačinjen iz sva tri naroda u zemlji – svakako i onih koji se ne izjašnjavaju etnički – i intervencijom međunarodne zajednice.

Ništa drugo ne može pomoći, pa ni Bakirovo IZVINJENJE.