Žestoka osuda Đukanovića i opozicije na izjavu crnogorskog ministra o Srebrenici: “Vlada Crne Gore zastupa retoriku šovinista”

Predsjednik Milo Đukanović, predstavnici oporbenih političkih stranaka i nevladinih organizacija, kao i reis Islamske zajednice Crne Gore, najoštrije je osudio izjavu crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića, koji je jučer relativizirao genocid u Srebrenici u Skupštinu, izvještava Beta.

Leposavić je rekao da je spreman priznati da je zločin genocida počinjen u Srebrenici “kada se to nedvosmisleno utvrdi”. Leposavić, koji je doktor međunarodnog prava, široj se javnosti predstavio kao član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve i rekao je jučer da je Haški sud svojim presudama o Srebrenici izgubio legitimitet.

Nakon jučerašnjeg nastupa Leposavića, obratio se i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović podsjetivši na ono što je rekao povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Sve dok postoje ideologije koje negiraju počinjene zločine, opasnost od daljnjih patnji neće prestati”, rekao je Đukanović u julu 2020.

Tada je rekao da sjećanje na zločin počinjen u Srebrenici vidi kao poziv na traženje istine, čak i danas, “ne zaboravljajući da je postizanje pravde naša obveza”.

“Srebrenica je sinonim za zločin, ali moramo učiniti sve da budemo sinonimi za pravdu”, naglasio je tada.

Demokratska socijalistička stranka najavila je da će pokrenuti zakon o zabrani negiranja genocida, a također traži od premijera Zdravka Krivokapića da komentira stavove ministra Leposavića.

“Iako je jasno da ministar Leposavić uistinu i dolazi iz krugova koji zastupaju takve stavove – nedopustivo je da, u ime građana Crne Gore, s funkcije kojom predstavlja i državu, zastupa retoriku ostrašćenih šovinista koji su i doveli do genocida u Srebrenici i do uspostavljanja tribunala za ratne zločine”, naveli su u DPS-u, prenosi “Hayat”

Na izjave Leposavića reagirao je i reis Islamske zajednice Rifat Fejzić, koji je rekao da “ako mi u Crnoj Gori ne znamo da se genocid dogodio u Srebrenici na temelju odluke Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu i ako je to stav crnogorske vlade, onda se bojim da naš put nije u EU.”

Bosanskohercegovački glasnogovornik Adel Omeragić upozorio je da je negiranje genocida neprihvatljivo, posebno ako se ima na umu da Crna Gora slijedi proeuropsku politiku.

“Takve i slične mjere samo potvrđuju našu tezu da vlada Zdravka Krivokapića, svjesno ili ne, odstupa od vrijednosti Europljana”, rekao je za Omeragić Pobjedu.

Prema njegovim riječima, Leposavićeva izjava pokazatelj je da trenutna vlada ne želi ići u smjeru suočavanja s prošlošću i pomirenja.