Žestoka reakcija iz SDA: Mahmuljin je dobio veću kaznu od izvršilaca genocida

Osuđujuća presuda komandantu Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu nije zadovoljenje pravde, navode iz SDA u svom zvaničnom saopćenju.

– General Mahmuljin nije naredio, ni izvršio zločin – niti je to utvrđeno u ovoj presudi – i nikada se neće moći porediti sa generalima Vojske RS i HVO-a koji su naređivali, organizirali i činjenjem kroz udružene zločinačke poduhvate izvršavali masovna ubistva, poput genocida u Srebrenici, zločina u Vlasenici, Prijedoru, Sanskom Mostu, ili masakra u Ahmićima, naveli su.

Iz SDA su ocijenili da je kazna od osam godina zatvora zbog nespriječavanja zločina drugih, a na temelju sumnjivih navoda o nadmoći nad počiniteljima zločina, nepravedna kazna.

– Podsjećamo, primjera radi, da su komandanti bataljona Zvorničke brigade Srećko Aćimović i Ostoja Stanišić za svjesno pomaganje pogubljenja 3.000 Bošnjaka u Kozluku i Petkovcima, u okviru genocida u Srebrenica, osuđeni pred Sudom BiH na manje kazne, sedam i pet godina.

Iz SDA ističu, da po svemu sudeći, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine selektivno pristupa procesuiranju i krivičnom gonjenju ratnih zločinaca.

– Ne može se drugačije objasniti da Tužilaštvo BiH nije podiglo nijednu optužnicu protiv direktnih izvršilaca zločina počinjenih tokom opsade Sarajeva, da je dopustilo bijeg osumnjičenog za genocid u Srebrenici Momira Savčića, te da godinama ne podiže optužnice protiv oficira HVO-a i VRS-a za izvršenje i naređivanje masovnih zločina, dok sistemi progoni visoke oficire ARBiH za nesprečavanje zločina.