Žestoka reakcija na dolazak nizozemskih vojnika u BiH

Do 150 nizozemskih marinaca bit će poslano u Bosnu i Hercegovinu na godinu dana kako bi ojačali misiju Althea snaga Evropske unije (EUFOR), naveli su ministar vanjskih poslova Nizozemske Wopke Hoekstra i ministrica odbrane ove zemlje Kajsa Ollongren. Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” kazala je u reakciji za Preporod.info da je iznenađena odlukom EUFOR-a.

Kako navodi Euractiv, osim 150 marinaca, u Bosnu i Hercegovinu će biti poslano još deset vojnika kako bi prikupljali obavještajne podatke u okviru takozvane “ljudske obavještajne jedinice”.

Dok će marinci služiti u zemlji godinu dana, počevši od oktobra, obavještajna jedinica će stići u BiH u junu.

Međutim, ono što je dilema jeste na kakav prijem će naići prisustvo nizozemskih vojnika u Bosni i Hercegovini, s obzirom na dobro poznatu ulogu bataljona iz ove zemlje tokom genocida u Srebrenici.

Munira Subašić je u reakciji za Preporod.info kazala da nizozemski vojnici ponovo, nakon njihove sramne uloge u Srebrenici, dolaze u BiH.

“Vjerujte da sam baš iznenađena. Prvo su htjeli da nam poture hrvatske vojnike, mi nismo dali. Sad nam daju još gore, nizozemske vojnike koji nisu obavili svoju misiju u Srebrenici. Čak 18 godina se kao sporna vodila naša tužba sa nizozemskom vladom zbog uloge njihovih vojnika u Srebrenici, sada oni isplaćuju porodicama odštete. Ako će biti onakvi kakvi su bili prije 30 godina, mi nećemo dozvoliti da oni dolaze”, poručila je Subašić.

Dodaje da, kao majka koja je u genocide izgubila sina, nizozemskim vojnicima nakon svega što se desilo ne vjeruje.

“Prošli put, 1995.godine kad se desio genocid nizozemski vojnici su se solidarisali sa Srbima, bili su na strani naših neprijatelja, nisu bili na strani žrtava. Ni jednu žrtvu nisu spasili, nisu ni pomislili da je spase. Pred njihovim očima se desio genocid, pod njihovom zastavom i zaštitom. Oni su bili dužni svojom misijom da nas štite, a nisu. Mi u njih nemamo povjerenje, osim ako su nešto naučili da se pokažu i svoju grešku isprave”, rekla je Subašić za Preporod.info.