Žestoke reakcije iz Crne Gore na izjavu Draška Stanivukovića:  traže da mu ponovo bude zabranjen ulazak u državu jer negira njihovu naciju

Cijela crnogorska opozicija i dio vlasti osudili su izjavu gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića da su “Crnogorci izmišljena nacija”.

Nakon što je nedavno ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru, Stanivuković je još jednom naljutio političare i građane ove zemlje. Drugim riječima, prilikom posljednjeg posjeta Crnoj Gori doveo je u pitanje postojanje crnogorske nacije, u pratnji ljudi koji su se složili, a sve je zabilježeno i objavljeno na internetskim platformama.

Predrag Bošković, zastupnik Đukanovićeve opozicione Demokratske partije socijalista, rekao je kako se očito ne sjećaju kako je završio projekt “Velike Srbije”, s obzirom na to da mlađe generacije trenutno rade na projektu “srpskog svijeta”.

SDP-ov Ivan Vujović rekao je da će nakon ovakvih izjava svaka normalna država banjolučkom vođi pokazati vrata, dok je Aleksandar Damjanović iz nevladine organizacije “Crnogorska kulturna mreža” čak zatražio zabranu ponovnog ulaska u zemlju.

Uz opoziciju, glas su podigli i neki zvaničnici u aktualnoj vladi.

Reagovali su iz Demokrata koje vodi predsjednik Parlamenta Crne Gore Aleksa Bečić te zastupnici Ujedinjene reformske akcije Dritana Abazovića. Danilo Šaranović iz Demokrata rekao je da je dosta bilo negiranja bilo koje nacije nazvavši izjavu Stanivukovića “sramotnom”, dok je Mileta Radovanović iz URA rekao da su svi gosti dobro došli u Crnu Goru, ali da je osnovna kultura da gost poštuje domaćina, odnosno zemlju u koju je došao.

Stanivukovićevi ispadi svakako dolaze u pogrešnom trenutku s obzirom na to da su se ponovo uzburkale tenzije između stanovnika ove države koji se osjećaju kao etnički Crnogorci i onih koji se osjećaju kao Srbi. Tenzije je uzrokovala najava da će mitropolit SPC Joanikije biti ustoličen u Cetinju, u manastiru gdje počivaju mošti Svetog Petra Cetinjskog.